Statele Unite au anuntat ieri ca vor sa inceapa negocierile formale cu Polonia pentru amplasarea unui sistem de protectie anti-racheta pe teritoriul acestei tari, iar cehii sunt vizati pentru un sistem radar. ""SUA au anuntat prin canale diploma
Statele Unite au anuntat ieri ca vor sa inceapa negocierile formale cu Polonia pentru amplasarea unui sistem de protectie anti-racheta pe teritoriul acestei tari, iar cehii sunt vizati pentru un sistem radar. ""SUA au anuntat prin canale diplomatice catre Polonia interesul nostru de a incepe discutiile formale despre amplasarea unei componente antiracheta pe teritoriul polonez"", a anuntat ieri la Varsovia purtatorul de cuvant al Ambasadei SUA, Andrew Schilling, citat de Associated Press. Mai mult, proiectul militar american implica si participarea ceha. Premierul Mirek Topolanek, proaspat salvat de la criza politica de un vot de incredere pentru noul sau guvern, in camera inferioara a Legislativului, a anuntat sambata ca Statele Unite au inaintat o cerere formala catre guvernul ceh pentru a demara negocierile pentru amplasarea unui sistem radar pe teritoriul republicii. Topolanek a declarat ca el ar fi preferat ca Cehia sa gazduiasca rachetele de interceptare, dupa cum relateaza cotidianul Prague Daily Monitor. Seful executivului ceh a anuntat pentru maine convocarea Consiliului National de Securitate pentru stabilirea unei echipe de negociatori cu SUA.
Radarul ar putea deveni operational din 2011, a mai spus premierul Mirek Topolanek. OFENSATI. In mod firesc, reactia Rusiei fata de anunturile oficialilor americani si europeni a fost una dura: ""Analizele noastre indica faptul ca amplasarea unei statii de radar in Cehia si a uneia anti-racheta in Polonia ar crea o amenintare clara pentru Rusia"", a declarat colonelul Vladimir Popvkin, seful Fortelor Spatiale Ruse, citat de agentia RIA-Novosti. Proiectul ar putea beneficia de pe urma construirii unui radar cu raza lunga de actiune si rachete balistice pentru a face posibila detectarea si anihilarea in spatiul aerian a rachetelor periculoase, dupa cum relateaza Reuters, citat de Mediafax.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.