Au trecut aproape doua luni de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier. Cu toate acestea, exista si la ora actuala conducatori auto pentru care unele dintre prevederile cuprinse in cod nu sunt suficient de clare. Avem sau nu avem nevoie

Au trecut aproape doua luni de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier. Cu toate acestea, exista si la ora actuala conducatori auto pentru care unele dintre prevederile cuprinse in cod nu sunt suficient de clare.

Avem sau nu avem nevoie de vesta reflectorizanta? Trebuie sau nu sa fie aceasta omologata RAR? Stingatorul, desi omologat RAR, nu este valabil daca nu are ceas? Ce valabilitate au trusele medicale? Liviu Malureanu, purtatorul de cuvant al Directiei Politiei Rutiere raspunde simplu acestor intrebari: ""Singura conditie impusa de Politie in cazul acestor accesorii este sa fie omologate RAR"".

VESTA. Art. 35, alin. 6, din OU privind circulatia pe drumurile publice nr. 195/2002 republicata, lamureste foarte bine acest aspect: ""obligativitatea de a purta vesta reflectorizanta o au numai conducatorii vehiculelor a caror masa maxima autorizata este mai mare de 3,5 tone, atunci cand executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public"". Pentru vestele reflectorizante nu exista reglementari nationale sau internationale privitoare la conditiile tehnice de introducere pe piata.

TRIUNGHIURILE REFLECTORIZANTE. Pot fi comercializate legal daca dispun de Comunicare de omologare internationala acordata de oricare dintre autoritatile administrative din tarile semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958. Atentie soferi! Un triunghi reflectorizant omologat international poate fi recunoscut dupa marca de omologare, reprezentata de litera ""E"" si codul tarii care a acordat omologarea, incadrate intr-un cerc, precum si o serie de identitate.

TRUSELE. La randul lor trusele sanitare sunt reglementate de Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 623 din 1999 si in conformitate cu art. 2, punerea pe piata a acestora se autorizeaza pentru fiecare furnizor in parte.

STINGATOARELE DE INCENDIU. Legea nr. 307 din 2006, privind apararea impotriva incendiilor, reglementeaza tipul stingatoarelor pentru dotarea autovehiculelor. Conform art. 50, punerea in vanzare a acestui tip de produs se face pe baza evaluarii conformitatii fata de reglementarile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, prin Metodologia aprobata de MAI.

CONCLUZII RAR. Potrivit Registrului Auto Roman, dupa aderarea Romaniei la UE, produsele fabricate si comercializate legal in tari membre ale Uniunii, altele decat Romania, care nu fac parte dintr-un sistem sau echipament reglementat printr-o directiva sau regulament ale UE, ori printr-un regulament CEE-ONU (cazul truselor medicale auto si al stingatoarelor), sunt exceptate de la obligativitatea omologarii RAR in vederea introducerii pe piata, daca acestea furnizeaza un nivel echivalent de protectie a sigurantei circulatiei sau a mediului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.