Doua demisii si o sanctiune a provocat ""cazul Hayssam"" la varful Ministerului roman al Afacerilor Externe. Purtatorul de cuvant al ministerului, Corina Vintan, a declarat pentru Mediafax ca directorul general al Directiei Generale Afaceri Consu

Doua demisii si o sanctiune a provocat ""cazul Hayssam"" la varful Ministerului roman al Afacerilor Externe.

Purtatorul de cuvant al ministerului, Corina Vintan, a declarat pentru Mediafax ca directorul general al Directiei Generale Afaceri Consulare, Petre Catrinciuc, si adjunctul sau, Liviu Lucian Avram, si-au prezentat demisiile inca de la inceputul lunii si ca ministrul Ungureanu le-a acceptat ""avand in vedere deficientele manageriale in gestionarea situatiei"". Cat despre sanctiunile disciplinare dispuse in cazul consulului din Liban, Iancu Mihai, oficialul MAE nu a oferit detalii, precizand doar ca acesta a supralegalizat documentele depuse in numele lui Omar Hayssam fara a stabili calitatea de mandatar a persoanei care a adus declaratiile la sectia consulara.

PROCEDURI. La 8 decembrie au fost depuse sapte declaratii notariale prin care Hayssam arata ca este de acord cu deplasarea copiilor in afara tarii. Declaratiile fusesera intocmite in fata unui notar libanez si legalizate de Ministerul de Externe din Liban, iar sectia consulara a atestat identitatea sigiliului si stampilei Ministerului de Externe libanez. Persoana care a depus documentele la Ambasada Romaniei in Liban nu a fost Omar Hayssam, ci un intermediar, iar autoritatile nu au stabilit calitatea in care acesta a facut demersurile. Cu aceste documente si cu copiii de mana, sotia lui Hayssam, Adela, s-a prezentat la sfarsitul lui decembrie la Aeroportul ""Aurel Vlaicu"". Familia sirianului urma sa se imbarce la bordul unei aeronave cu destinatia Istanbul si ar fi reusit sa plece fara probleme daca nu ar fi existat o chichita juridica: documentul nu avea toate legalizarile necesare pentru a fi valabil. Omar Hayssam este judecat in mai multe dosare pentru infractiuni economice, dar si in legatura cu rapirea a trei jurnalisti romani in Irak. A fost pus in libertate, pe motive medicale, la 26 aprilie. La scurt timp, a reusit sa fuga din tara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.