Personajul fenomen. Copiii il plac pentru ca: ""este frumos, este serios, rade nostim si rezolva mistere."" Isteria Scooby-Doo a cuprins toata tara. Scooby-Doo la televizor, Scooby-Doo in revista, Scooby-Doo pe tarabe, in rafturi, ciocolata Scooby

Personajul fenomen. Copiii il plac pentru ca: ""este frumos, este serios, rade nostim si rezolva mistere.""

Isteria Scooby-Doo a cuprins toata tara. Scooby-Doo la televizor, Scooby-Doo in revista, Scooby-Doo pe tarabe, in rafturi, ciocolata Scooby, Scooby in sus, Scooby in jos. Scooby-Doo mania! Scooby, da€™unde nebunia asta? ""Scooby Dooby Doo, unde esti tu? Azi suntem pusi pe treaba! Scooby Dooby Doo, unde esti tu? Vino cu noi degraba! Haide Scooby-Doo, nu fugi tu, Problema se complica! Scooby Dooby Doo, nu fugi tu, Chiar daca iti este frica!""
""Veneau parintii la noi la magazin si-l cereau, intai de toate, pe Scooby: «Avem comanda de Scooby!»"", povesteste Gabi Gherbali, sef de magazin. Marea inghesuiala pentru Scooby ""s-a intamplat"", ce-i drept, cu putin timp inaintea Sarbatorilor de iarna. In perioada aceea, jucariile Scooby s-au dat ca painea calda. Articolul, fabricat in mai multe marimi, are cea mai mare cautare printre copiii de pana la 8-9 ani, fetite si baieti. La scurt timp dupa invazia lui Scooby pe piata de jucarii din Romania au aparut si produsele contrafacute, care s-au vandut (si se vand inca) peste tot, in magazine importante, la tarabe, la chioscurile de ziare sau in en-gross-uri.
Vanzatorii din magazinele cu articole pentru copii recunosc faptul ca s-au vandut si ""falsurile"" din cauza pretului mai accesibil, dar spun ca din punct de vedere calitativ, sunt mari diferente intre acestea si jucariile originale. Cum poate fi recunoscut veritabilul Scooby? Prima eticheta, cu logoul Warner Bros, este cusuta sub coada, iar cea de-a doua este color si prinsa de ureche. Cusaturile sunt foarte rezistente, ochii sunt cusuti, si nu lipiti, coada este batoasa (nu moale) si tesatura este densa.
50.000 DE SCOOBY ORIGINALI IN TOATA TARA. Articolele Scooby au aparut pe piata din Romania acum aproximativ sapte luni, iar singura firma care detine licenta de distributie a originalului Scooby-Doo (SD) in tara noastra are ca principal obiect de activitate (de vreo 15 ani) materialele de constructii. Inspirat de pasiunea puternica pentru SD pe care a observat-o la unul din cei doi copii ai sai, Eric Behar (patronul societatii comerciale) a pornit la vremea respectiva demersurile pentru a-l aduce pe meleagurile mioritice pe legendarul personaj din desenele animate. ""Casa"" jucariilor Scooby se afla in Anglia. Este vorba despre compania Character Options, licentiata in lume pe gama de SD.
""La inceput am importat un singur container. Asta inseamna cam 300 de bucati «de Scooby». Acum am ajuns la 50.000 de bucati in toata tara si avem o cifra de afaceri de 1,6 milioane de dolari pana in prezent, cifra de afaceri care a depasit-o pe cea a firmei de constructii"", apreciaza Behar. Vanzarile pe care le-a avut cu SD l-au clasat in topul primelor cinci firme de jucarii din Romania. Preturile originalului SD, intre 25 RON si 160 RON, sunt rezultatul unei strategii care, spune importatorul, se adreseaza intregii populatii. ""Oricum, la noi se vand la jumatate de pret fata de Anglia."" Marfa este adusa in principal din China, Anglia si, ocazional, din Polonia. ""Noi am ramas fara marfa inca de la 5 decembrie. Am fost nevoiti sa mai aducem, in regim de urgenta, din depozitele tarilor vecine. Imediat ce l-am importat pe SD in Romania, primii care l-au comandat au fost cei de la hipermarketuri si supermarketuri, acolo unde se vand cel mai bine.""
Ce vad copiii la Scooby-Doo!? ""Spre deosebire de alte jucarii, in ceea ce-l priveste pe SD nu putem vorbi despre violenta sau sexualitate. Este prietenos si se adreseaza oricarei varste. Este extrem de sigur din punctul de vedere al mesajelor pe care le transmite"", explica Behar.
CE SPUN COPIII? DAR PARINTII? Ema (6 ani si jumatate) are acasa toata colectia revistelor Scooby-Doo (publicatia, adresata copiilor si editata de DeAgostini, se vinde la chioscuri din prima zi a aparitiei pe taraba, iar una din principalele griji ale parintilor, in fiecare zi de marti, este sa o cumpere pentru micutii lor). ""Imi place pentru ca este serios"", spune Ema. ""Pentru ca se teme de monstri si de zombie si pentru ca spune «Scooby Dooby Doooo!»"" ""Mie imi place pentru ca imi place. Este frumos si rezolva, din intamplare, toate misterele. Imi lipsesc doar doua numere din revista, dar pe Scooby mic il am acasa. L-am primit sub brad"", spune si Valentina, o fetita de 7 ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.