Cladirea este astazi intr-o stare foarte proasta de conservare. "Am rasfoit mii de pagini de arhiva si sunt convins ca ramasitele Lisei Gherardini, modelul lui Leonardo, se afla aici", a spus Pallanti. Specialistul a mai spus ca nu mai exista nici un
Cladirea este astazi intr-o stare foarte proasta de conservare. "Am rasfoit mii de pagini de arhiva si sunt convins ca ramasitele Lisei Gherardini, modelul lui Leonardo, se afla aici", a spus Pallanti. Specialistul a mai spus ca nu mai exista nici un dubiu in privinta identitatii Giocondei, numele dat de italieni Mona Lisei dupa numele de familie al sotului acesteia, Del Giocondo. "Lisa, sotia comerciantului Francesco Del Giocondo, locuia vizavi de Leonardo, in Via Ghibellina", a spus Pallanti. Cei doi s-au casatorit in 1495, cand mireasa avea 16 ani si mirele 35. Cei mai multi specialisti sunt de parere ca portretul Mona Lisei ("mona" este prescurtarea standard a cuvantului "madonna" - "doamna mea") a fost comandat de comerciant pentru a marca sarcina sotiei sau recenta nastere a celui de-al doilea copil al lor, in decembrie 1502. Desi sarcina sau recenta nastere a unui copil a fost una dintre explicatiile pentru zambetul misterios al Mona Lisei, specialistii mai au si alte teorii. Unii cred ca este vorba, de fapt, de autoportretul lui Leonardo sau portretul unuia dintre iubitii travestiti ai acestuia.
Teoria ar fi plauzibila pentru ca Da Vinci a pastrat portretul pana la moartea sa, in 1519. Un grup de experti in medicina este de parere ca ciudatul zambet se datoreaza faptului ca modelul urma un tratament cu mercur contra sifilisului care i-ar fi innegrit dintii. Un dentist american a fost de parere ca modelul tine buzele atat de stranse pentru ca ii lipsesc dintii din fata, in timp ce un medic danez este convins ca Mona Lisa suferea de o paralizie congenitala care i-ar fi afectat partea stanga a fetei. Un chirurg francez crede si el ca Gioconda era semiparalizata, poate in urma unui atac cerebral, ceea ce ar explica de ce una dintre maini este relaxata si cealalta tensionata. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.