In acelasi plan cu talentul, Caragiale (foto) pune un alt element tinand de inzestrare: inteligenta. De la Berlin, scriitorul agita nitica contrazicere cu Alecu Urechia. Amicul din tara fixeaza comportamentul mitocanesc al unui cunoscut amandurora in
In acelasi plan cu talentul, Caragiale (foto) pune un alt element tinand de inzestrare: inteligenta. De la Berlin, scriitorul agita nitica contrazicere cu Alecu Urechia. Amicul din tara fixeaza comportamentul mitocanesc al unui cunoscut amandurora in educatia primita. Prilej pentru Caragiale de a pune mana pe condei si a-i scrie polemic, in 25 iulie 1905, luni:
""Draga Alecu, Nu te supara, dar n-ai dreptate aproape deloc. Nu e vorba de teapa, de educatie, mediu social - toate acestea sunt nimicuri trecatoare: e vorba de ceva etern, ca timpul si chaosul, ca insusi unul Dumnezeu, tie-te numa! - de PROSTIE. Sa fie stranepotul lui Godefroy de Bouillon ori al lui Drandaibulea din fundatura Mitropoliei, daca, individual i s-a-ntamplat omului sa nu-i fie destul de nemerit la vreme serbetul din borcanul care-i creste pe umeri - e - p-r-o-s-t - zevzec, sec, neghiob, scl. - fara speranta de dres serbetul"".
Ca si in cazul talentului, chestiunea inzestrarii din nastere in materie de minte marturiseste un Caragiale refuzand satiric farafastacurile, explicatiile alambicate in favoarea transarilor simple, de bun-simt.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.