""Meseria de dirijor este o vocatie"" Din 2001 este dirijor la Opera din Bucuresti. A fost prim-dirijor invitat la Teatro Regio Torino, dirijor la Opera din Bienne, Elvetia, music director la Regina Symphony Orchestra, Canada, dirijor invitat la O

""Meseria de dirijor este o vocatie""

Din 2001 este dirijor la Opera din Bucuresti. A fost prim-dirijor invitat la Teatro Regio Torino, dirijor la Opera din Bienne, Elvetia, music director la Regina Symphony Orchestra, Canada, dirijor invitat la Orchestra Nationala Rusa, Orchestra RAI Torino, Filarmonia Londra, National Symphony Washington, SUA si Filarmonica George Enescu din Bucuresti. Maestrul Vlad Conta isi sarbatoreste astazi ziua de nastere.

""Profesional, 2006 a fost un an bun, un an plin. Deja era bun prin faptul ca a fost anul Mozart. Am fost in Statele Unite pentru concertul de aniversare a Universitatii Illinois, in septembrie. Am avut zeci de spectacole la Opera Nationala, turnee in Statele Unite, in Italia, in Elvetia. Pe de alta parte, a fost un an prost, pentru ca mi-a murit tatal, dirijorul Iosif Conta. In ceea ce ma priveste, intrarea Romaniei in UE nu imi schimba oportunitatile, dar sunt foarte entuziast. Pentru mine nu se schimba nimic, pentru ca sunt plecat din a€™72, sunt cetatean elvetian intre altele. Dar din punctul de vedere al mandriei de a fi roman inseamna mult. Mi se pare colosal, unul dintre cele mai importante lucruri care s-au intamplat in ultimii ani.
Opera este un viciu. Meseria de dirijor este o vocatie. Norocul meu este ca vocatia si profesia se suprapun. Prima profesie a mea a fost de pianist, dar atractia dirijatului a existat din totdeauna. Meseria de pianist a fost de fapt punctul de pornire, dupa care a urmat ceea ce este firesc. Atata timp cat am stat acasa, in Romania, nu am dirijat. Am facut asta numai dupa ce m-am indepartat de camin. Am studiat dirijatul la Conservatorul din Geneva si la Siena. Cant la pian in continuare, dar nu asa de des ca in trecut. Ultima data a fost la o aniversare a tatalui meu de 80 ani, cand i-am fost solist la Orchestra Nationala Radio.
Sunt foarte norocos si am avut parte de un numar mare de satisfactii. Multe din orchestrele pe care le-am dirijat de-a lungul timpului sunt printre cele mai bune din lume. De fiecare data cand lucrezi cu una din ele ai impresia ca esti in Paradis. Publicul din Moscova este incomparabil, dar cel din Londra nu este mai rau, este doar diferit. Cel din Moscova este probabil cu mai multi cunoscatori, rezervat la inceput, dar, daca le place, tipul de primire si intensitatea acesteia sunt incomparabile. In momentul in care te accepta nu te mai reneaga.
Intotdeauna am avut mai multe proiecte decat cele realizate. Pentru 2007, se continua stagiunea la Opera Nationala. Voi avea concerte ca invitat in primavara, la Filarmonica din Bucuresti si la Radio. Voi pleca in Germania in prima parte a lunii martie, la sfarsitul lui mai in Elvetia. Si asa mai departe. Acesta este firescul pentru mine.""

Fericire suprema


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.