La inceputul acestei saptamani, Comisia Europeana a decis sa inceapa o ancheta si ar putea deschide in luna martie procedura de infringement impotriva Romaniei. Supararea oficialilor comunitari a fost provocata de hotararea Guvernului de la Bucuresti

La inceputul acestei saptamani, Comisia Europeana a decis sa inceapa o ancheta si ar putea deschide in luna martie procedura de infringement impotriva Romaniei. Supararea oficialilor comunitari a fost provocata de hotararea Guvernului de la Bucuresti de a introduce deja celebra taxa de prima inmatriculare. Tratatul de aderare a Romaniei la UE interzice statelor membre sa introduca taxe prin care sa discrimineze, direct sau indirect, produse din alte tari membre in competitia de pe piata cu produsele similare autohtone.

Obiectivul taxei pentru prima inmatriculare este acela de a preveni achizitia de autoturisme poluante si pentru a impiedica invadarea pietei romanesti de astfel de autovehicule. In cele din urma, aceasta taxa este destinata protejarii mediului si a sigurantei in trafic a cetatenilor romani. Insa, potrivit comisarului european pentru taxe si vami, taxa de prima inmatriculare instituita de Romania este neconforma cu normele Uniunii Europene, devenind discriminatorie prin insasi formula de calcul in functie de anumiti parametri.

Confruntat cu nemultumirile Comisiei Europene fata de taxa pentru prima inmatriculare, Guvernul Romaniei, prin vocea ministrului Mediului, a reactionat ca un copil pe care il certi pentru prostia facuta. A dat vina pe altul. In acest caz, altul este chiar Parlamentul Romaniei, mai exact, Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor. In acceptiunea doamnei ministru Sulfina Barbu, Opozitia este de vina pentru un proiect de lege propus de Guvern si adoptat de Legislativ cu voturile parlamentarilor Puterii.

Atunci cand acuza Opozitia, ministrul Mediului uita insa sa mentioneze ca atat in plenul Parlamentului, cat si in Comisia de buget-finante, colegii de partid ai domniei sale, dar si reprezentantii Coalitiei guvernamentale au sustinut propunerile care se regasesc acum in textul legii. De asemenea, doamna ministru uita sa spuna ca prima Camera sesizata cu privire la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului Fiscal a fost Senatul. Cresterea taxelor a fost initiata in Comisia de buget-finante a Senatului, cu acceptul presedintelui acesteia, senatorul liberal Varujan Vosganian, in prezent ministru al Economiei in Guvernul Tariceanu.

Mai mult, doamna ministru Barbu uita sa precizeze ca reprezentantii Puterii sunt cei care au promovat si au adoptat in Legislativ proiectul Codului Fiscal, un proiect pe care Opozitia l-a respins si pe care aceasta nu il sustine.

In aceste circumstante, membrii Guvernului trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru actul guvernarii. Dupa doi ani de guvernare, reprezentantii actualului Executiv nu au inteles acest lucru si, mai mult, incearca sa paseze responsabilitatea catre Opozitie. Din pacate, nu Opozitia guverneaza Romania astazi, ci actuala Putere, iar aceasta este responsabila pentru actele Guvernului Tariceanu.
In cele din urma si in stilul deja consacrat, reprezentantii Coalitiei de guvernare au reusit sa transforme problema taxei de prima inmatriculare intr-un nou subiect de disputa politica. Emil Boc a hotarat ca PD va cere suspendarea taxei de prima inmatriculare, la doar cateva zile distanta dupa ce doamna ministru (PD) Sulfina Barbu sustinea cu fermitate ca taxa este legala si ca va ramane in vigoare. De cealalta parte insa, premierul Tariceanu, seful pe linie guvernamentala al ministrului Barbu, sustine ca taxa va ramane in vigoare, iar autoritatile vor umbla doar la nivelul acesteia. Cam asa intelege Puterea actuala sa guverneze Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.