16 Ianuarie 2007de Florin Condurateanu

Lectura de un minut

Sentimentul ca nu-ti ajunge aerul, pana la urma asa se poate vorbi despre o criza de astm. Explica aceste stari de sufocare sef de lucrari doctor Irina Strambu, de la Institutul de Pneumologie ""M. Nasta"", care spune ca astmul este o reactie exagera
Sentimentul ca nu-ti ajunge aerul, pana la urma asa se poate vorbi despre o criza de astm. Explica aceste stari de sufocare sef de lucrari doctor Irina Strambu, de la Institutul de Pneumologie ""M. Nasta"", care spune ca astmul este o reactie exagerata a cailor respiratorii la un alergen.
Adica se stramteaza conductele respiratorii. Nu se stie cauza astmului, e vorba probabil despre o predispozitie genetica. De aceea inca nu se pot trata cauzele astmului, ci doar efectele lui. Stramtarea conductelor de respiratie, adica a bronhiilor, se petrece prin doua mecanisme: alergenii produc in bronhii inflamatii cronice in peretele bronhiilor, se umfla si mucoasa bronhiilor.
Suplimentar acestei stari apare si un spasm brutal pe bronhii. Apare astfel criza de astm. Cand respiratia e suieratoare si bolnavul se sufoca. Cu cat inflamatia de pe bronhii devine cronica, cu atat creste riscul de criza de astm. Astmul sever si netratat duce la cronicizarea inflamatiei cu instalare de cicatrice, ce nu mai permit revenirea bronhiilor la starea lor de flexibilitate. Astmul se poate trata, dar boala nu se vindeca.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.