Intr-un trib african, seful este cunoscut ca un mare organizator de crosuri de gandaci. Pe nisip, intr-un perimetru minuscul, sportivii entomologici, purici, gandaci, furnici, sunt pusi sa alerge sub privirile infierbantate ale spectatorilor. Toata s

Intr-un trib african, seful este cunoscut ca un mare organizator de crosuri de gandaci. Pe nisip, intr-un perimetru minuscul, sportivii entomologici, purici, gandaci, furnici, sunt pusi sa alerge sub privirile infierbantate ale spectatorilor. Toata suflarea tribului se inghesuie sa asiste la concurs. Se inregistreaza infarcte, iar unii bastinasi si-au aflat sfarsitul calcandu-se in picioare. De sus, spectacolul se vede caraghios. Dar cine are timp sa ia distanta? Doar seful de trib, care rade de se prapadeste. Mizele mici sunt date plebei. In spate sunt adjudecate mizele mari.

Traim in Romania Elenei Udrea si a lui Traian Basescu, si asta ne ocupa, din pacate, tot timpul. L-am citat-parafrazat din nou (nu sunt singurul) pe jurnalistul Mircea Badea, autorul inspirat al acestui adagiu cu o stralucita cariera.

Subiectul aderarii la Uniunea Europeana, cu lantul gros si greu de consecinte presupuse, a fost detronat si plasat in minor. UE nu face rating. UE nu vinde ziarele si nu face radioul, oricat i-ai rasuci butoanele, mai sonor. In consecinta, armata presei, de la pifan si plevusca pana la maresalii condeiului, asuda in urmarirea celor doua personaje. Un politician spunea ca, daca unul dintre ei trage un part (scuzati), lumea disciplinata a gazetei si a televizorului alearga sa-l coloreze.

Cine-i Elena Udrea? Blonda pozata in carciuma cu Traian Basescu pe cand era primar. Blonda care l-a insotit la Cotroceni pana in intimitatea multifunctionala a cabinetului. Femeia care, ea insasi a spus-o, fara sa alarmeze pe cineva, poate influenta numirea ministrului de razboi sau pe a sefului serviciilor secrete. Este o Ana Pauker a zilelor noastre, cu drept de viata si de moarte asupra oricarui jucator din arena politica sau din tarcul cainos al afacerilor?

Cine-i Traian Basescu? Fireste, presedintele ales al Romaniei, zic eu. ""Hotul flotei"", striga deunazi un parlamentar chiar in incinta sacrosantei institutii legiuitoare. Cel care ne-a lasat ligheanul Marii Negre, altadata plin cu barcute, pustiu ca un desert. Marele presedinte al Romaniei, scriu, umezite de emotie, fustele prinse intr-un nesfarsit frison orgasmatic ale presei nationale. Cel in care ne punem sperantele, lacrimeaza un taran cu obrazul supt. Cel care a umilit si a facut de rasul curcilor varfurile magistraturii, aminteste altcineva. Le-a dictat un conducator in persoana judecatorului care i-a fost de folos in sus-numitul dosar al flotei si l-au votat ca niste gaini hipnotizate.

Theodor Stolojan declara ca ""biletul"" (nevazutul bilet al lui Tariceanu) este ""o porcarie"". Stolojan recunoaste ca nu i-a cazut sub privire acest ""docoment"", dar e sigur ca e ""o porcarie"". O spune scrasnind, in stilul sau care asociaza vorba cu sfaramatul pietrei in dinti. Doamna Udrea nu poate minti, confirma un alt slujbas obedient al Palatului Cotroceni, Emil Boc.

Daca acest bilet, pana una-alta nevazut, e ""o porcarie"", ce nume poarta biletul inmanat de Traian Basescu ministrului Stroe la ceremonia investiturii? Nu cumva aici e vorba chiar despre o porcarie? Puteam sa jur ca este dovada scrisa a unei delatiuni murdare de care se facea vinovat liberalul. In realitate - o hartie fara valoare care articula gestul compromiterii publice.

Am gresit, si ce-i cu asta? - zice Traian Basescu dupa episodul murdar al numirii sefului magistratilor. Si, ca prin minune, buretele memoriei colective sterge si iarta.

Spectacolele ultime regizate de seful de trib au estompat aderarea la marea Uniune de Triburi. In timp ce bastinasii se inghesuie transpirati sa vada alergarea pe pista a coropisnitelor, tribul poate fi ocupat de alte triburi, casele de bambus, mistuite de foc. Poporul are de lucru. Poporul il iubeste pe seful de trib.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.