Iancu Petre, Bucuresti: ""Sunt pensionar si veteran de razboi si am dreptul in fiecare an la mai multe bilete de tren gratuite. Am inteles ca din 2007 ar fi posibil sa primesc contravaloarea acestora in bani. Este adevarat si, daca da, unde ma pot ad

Iancu Petre, Bucuresti: ""Sunt pensionar si veteran de razboi si am dreptul in fiecare an la mai multe bilete de tren gratuite. Am inteles ca din 2007 ar fi posibil sa primesc contravaloarea acestora in bani. Este adevarat si, daca da, unde ma pot adresa"".

Rectificare - Raspuns (din data de 8 ianuarie 2007). De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: ""Potrivit prevederilor Legii nr. 565/2004 pentru aprobarea OUG nr. 71/2004 privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari, urmand ca, incepand cu anul 2005, sa fie reglementata acordarea de produse alimentare familiilor de pensionari, in cazul in care nu s-au utilizat tichetele de calatorie pe calea ferata la care au dreptul. Acest act normativ a fost adoptat la finele anului 2004, fara insa ca suma necesara pentru aplicarea sa sa fie prevazuta in bugetul de stat pentru anul 2005. Intrucat nu au fost identificate resursele financiare necesare aplicarii acestei masuri de protectie sociala, aceste sume nu au fost cuprinse nici in bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2006. Ca urmare, potrivit prevederilor art. 29 din Legea bugetului de stat pe anul 2006 (nr. 379/2005), art. 4, din OUG nr. 71/2004 privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari, aprobata prin Legea nr. 565/2004, nu se aplica in anul 2007"".
Dumitru Vasile, Bucuresti: ""Am lucrat timp de 38 de ani ca maistru mecanic la o intreprindere din Bucuresti. Am iesit la pensie in 1985, la limita de varsta. Am asteptat mult timp sa mi se recalculeze si mie pensia, dar a fost in zadar. Dupa recalcularea pensiilor, mie nu mi s-a modificat venitul. Am facut doua cereri de recalculare a pensiei mele la Casa de Pensii, iar cei de acolo mi-au spus de fiecare data ca trebuie sa mai astept. Dar eu cat sa astept? Mentionez ca multi colegi de-ai mei au pensii mult mai mari si nu mi se pare corect sa nu beneficiez si eu de ceea ce mi se cuvine. Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru a-mi rezolva aceasta problema destul de importanta pentru mine"".
Panait Ion, Bucuresti: ""Am locuit in urma cu cateva luni in Sectorul 1 al Capitalei, iar in prezent mi-am mutat domiciliul in Sectorul 6. Nu stiu daca acest amanunt poate avea sau nu legatura cu problema mea, dar m-am gandit ca trebuie mentionat. In prezent sunt pensionar si bolnav. Am iesit la pensie in anul 1995, cu o pensie de invaliditate in valoare de 191 RON. In ianuarie 2006, atunci cand s-au marit pensiile cu 9%, eu nu am primit nimic, ci, dimpotriva, mie mi-au micsorat pensia, ajungand in acest fel la suma de 184 RON. Am fost la dansii sa ma interesez ce s-a intamplat si mi-au zis ca a fost facuta o greseala si ca urmeaza sa fie remediata. Dar nici la urmatoarele recalculari ale pensiilor nu am primit nici un leu in plus. Nici macar in decembrie 2006, cand unii pensionari au primit pensia marita. Va rog mult sa-mi spuneti ce pot face in acest caz. Va multumesc"".
RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a va oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.
Ilie Maria, Bucuresti: ""Sunt o persoana cu handicap gradul II si am auzit ca din 2007 vom avea si alte drepturi decat cele pe care le aveam inainte. Va rog sa-mi spuneti daca este adevarat si, in caz afirmativ, in ce constau ele. Va multumesc!"".
RASPUNS: De la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 am primit urmatoarea informatie: ""Beneficiarii incadrati intr-o categorie de persoana cu handicap, care se afla in evidentele Serviciului Drepturi cu Handicap, sunt informati ca obtinerea bugetului personal complementar nu necesita deplasarea la sediul institutiei pentru demersuri suplimentare, acestia urmand sa primeasca aceasta facilitate prin mandat postal la domiciliu. Doar persoanele care nu au depus dosar pentru acordarea drepturilor aferente gradului de handicap la Serviciul Drepturi Persoane cu Handicap, intrucat au fost recent incadrate intr-o categorie de persoane cu handicap, sunt asteptate sa prezinte urmatoarele acte pentru completarea dosarului si acordarea drepturilor cuvenite prin lege: certificatul de handicap; BI/ CI in original; decizie pensie/ talon (dupa caz); adeverinta de salariat (dupa caz); adeverinta administratia financiara daca nu realizeaza venituri. Aceste documente trebuie depuse la Serviciul Drepturi Persoane cu Handicap, situat in Str. Drumul Taberei nr. 18, Sector 6, Bucuresti - Complex Orizont, telefon/ fax 745.72.37. Au fost introduse noi reglementari ale Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, incepand de la 1 ianuarie 2007, persoanele cu handicap vor beneficia de plata drepturilor ce li se cuvin, dupa cum urmeaza: persoanele adulte cu handicap GRAV: indemnizatie lunara indiferent de venituri, in cuantum de 179 RON; buget personal complementar, indiferent de venituri, in cuantum de 80 RON; dreptul de optiune intre asistent personal si indemnizatia de insotitor; gratuitate pe toate liniile de transport urban cu mijloace de transport in comun de suprafata si cu metroul; gratuitatea transportului interurban in limita a 12 calatorii/an; scutire de impozit pe veniturile din salariu; scutire la plata impozitului pe cladire si teren. Persoanele adulte cu handicap accentuat vor beneficia de indemnizatie lunara, indiferent de venituri in cuantum de 147 RON; buget personal complementar, indiferent de venituri, in cuantum de 60 RON; gratuitate pe toate liniile de transport urban cu mijloace de transport in comun de suprafata si cu metroul; gratuitatea transportului interurban in limita a 6 calatorii/an; scutire de impozit pe veniturile din salariu; scutire la plata impozitului pe cladire si teren. Persoanele adulte cu handicap mediu: buget personal complementar, indiferent de venituri, in cuantum de 30 RON"".

Apel


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.