Procurorii clujeni analizeaza o cerere de revizuire a hotararii Tribunalului Poporului Cluj din martie 1946 prin care Wass Albert de Szentegyed a fost condamnat la moarte pentru crime impotriva umanitatii, fiind declarat criminal de razboi.
Procurorii clujeni analizeaza o cerere de revizuire a hotararii Tribunalului Poporului Cluj din martie 1946 prin care Wass Albert de Szentegyed a fost condamnat la moarte pentru crime impotriva umanitatii, fiind declarat criminal de razboi.

Procurorii clujeni analizeaza o cerere de revizuire a hotararii Tribunalului Poporului Cluj din martie 1946 prin care Wass Albert de Szentegyed a fost condamnat la moarte pentru crime impotriva umanitatii, fiind declarat criminal de razboi. Solicitarea de declansare a procedurii de revizuire a dosarului a fost depusa de Andrea Wass, unul dintre cei cinci copii ai lui Wass Albert. Demersul lui Andrea Wass se inscrie intr-o campanie desfasurata de o lunga perioada, pentru reabilitarea criminalului de razboi.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, procurorul Violeta Trestaru, a declarat ca solicitarea de redeschidere a dosarului Wass Albert a fost facuta in noiembrie anul trecut prin avocatul Kincses Elod.

Nereguli procedurale
„Subsemnatul dr. Andreas Wass, in calitate de fiu al condamnatului decedat Wass Albert , cu domiciliul in Targu Mures, solicit declansarea procedurii de revizuire a hotararii nr. 1 din 13 martie 1946 din dosarul nr.1/1946 al tribunalului Poporului Cluj“, este consemnat in documentul depus la parchet, precizandu-se ca „Tribunalul Poporului Cluj l-a condamnat in contumacie, iar tatal meu nefiind prezent in instanta nu a putut exercita nici o cale de atac, deoarece hotararea a fost pronuntata cu drept de recurs oral imediat dupa pronuntare“. Fiul criminalului de razboi mai precizeaza ca se impune revizuirea sentintei din cauza ca nu exista dovezi clare care sa arate ca Wass Albert a instigat armata horthysta la uciderea mai multor romani si evrei din Sucutard si Muresenii de Campie.

Violeta Trestaru a declarat ca, pana in prezent, nu a fost data o solutie in acest caz, procurorul urmand sa se pronunte doar dupa ce va analiza toate documentele legate de procesul din 1946 in urma caruia Wass Albert a fost gasit vinovat de uciderea unor romani din satele Sucutard si Muresenii de Campie, imediat dupa ocuparea Ardealului de Nord de catre horthysti. „Procurorul va propune o solutie, urmand ca aceasta sa fie dezbatuta de o instanta competenta“, a declarat Trestaru.

Groful Wass Albert a fost condamnat la moarte, in 13 martie 1946, de Tribunalul Poporului din Cluj. El a fost gasit vinovat de instigare la uciderea unor romani in satele Sucutard si Muresenii de Campie, imediat dupa ce Ardealul de Nord a fost ocupat de armata horthysta. Prin sentinta din 1946, Wass Albert era considerat „criminal de razboi“, hotararea Tribunalului Poporului Cluj nefiind schimbata nici pana in prezent.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin