Perspective frumoase, costisitor, clienti putini. Televiziunea digitala prin IP avea in Romania sub 50 de clienti la jumatatea anului trecut. O noua platforma se va lansa in aceasta primavara. Televiziunea digitala prin IP (Internet Protocol) a apar
Perspective frumoase, costisitor, clienti putini. Televiziunea digitala prin IP avea in Romania sub 50 de clienti la jumatatea anului trecut. O noua platforma se va lansa in aceasta primavara.
Televiziunea digitala prin IP (Internet Protocol) a aparut in Romania in primavara lui 2005, printr-un proiect lansat de iNES. Nimic nu s-a mai intamplat pana in aceasta saptamana, cand Interglob a anuntat ca va lansa in martie o platforma care sa permita operatorilor de comunicatii sa furnizeze clientilor servicii de IPTV alaturi de telefonie si acces la internet. Potrivit ANRCTI, nu s-a mai inregistrat nici un alt furnizor de IPTV pana in prezent iar Radu Rusu, Operations Manager - IPTV Division in cadrul iNES Group, ne-a declarat ca oferta comerciala a fost lansata in vara lui 2006, pentru Bucuresti si Voluntari, prin conexiune FTTH (Fiber To The Home).
Tehnologie. In raportul ANRCTI pe 2006 se arata ca dupa primele sase luni erau inregistrati 48 de abonati. Oficialii iNES ne-au spus ca in prezent numarul abonatilor a ajuns la cateva sute (majoritatea clienti rezidentiali) iar pentru Bucuresti, in urmatorii 2 ani, potentialul ar putea fi de aproximativ 10.000 abonati. In Europa erau in 2006 in jur de 10 de milioane. ""Un factor care cred ca va influenta semnificativ dezvoltarea IPTV este aparitia programelor difuzate in standardul HD si promovarea pe piata romaneasca a noilor receptoare TV (LCD, plasma) HD Ready"", considera Radu Rusu. Calitatea imaginii si a sunetului este deosebita avand in vedere transmisia digitala nealterata a semnalului direct de la receptorul de satelit si a pierderilor neglijabile pe reteaua de fibra optica. In cazul IPTV, utilizatorul poate sa selecteze si sa vizioneze un film dintr-o lista, sa-si inregistreze emisiunile favorite sau sa restrictioneze accesul copiilor la anumite programe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.