Asiguratii care vor conditii de lux in spitale vor suporta costurile suplimentare. In aceasta categorie intra si unele servicii stomatologice, unele proceduri de recuperare si de fizioterapie, serviciile nemedicale efectuate in unitati medico-sociale
Asiguratii care vor conditii de lux in spitale vor suporta costurile suplimentare. In aceasta categorie intra si unele servicii stomatologice, unele proceduri de recuperare si de fizioterapie, serviciile nemedicale efectuate in unitati medico-sociale, serviciile acordate in cadrul sectiilor/clinicilor de boli profesionale si cabinetelor de medicina a muncii, servicii hoteliere solicitate de pacientii ale caror afectiuni se trateaza in spitalizare de zi, precum si servicii medicale acordate asiguratilor pe teritoriul altor state. De asemenea, corectii estetice, fertilizare in vitro, transplantul de organe si tesuturi, cu exceptia cazurilor prevazute in Programul National, aprobat de Agentia Nationala de Transplant si CNAS, asistenta medicala la cerere, contravaloarea unor materiale necesare corectarii vazului si auzului.
Potrivit informatiilor furnizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea va fi suportata de asigurat, de unitatile care le solicita sau din alte surse, dupa caz. Astfel, nu sunt suportate din fondul unic unele servicii medicale de inalta performanta, unele servicii de asistenta stomatologica, anumite medicamente, materiale sanitare si tipuri de transport.
De asemenea, eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asiguratilor va fi platita de solicitanti. Serviciile medicale acordate in caz de boli profesionale, accidente de munca, precum si asistenta medicala vor fi suportate din bugetul Ministerului Muncii. Personalul care lucreaza in cabinetele de asistenta medicala a sportivilor va fi platit de Ministerul Sanatatii Publice, iar asistenta de medicina sportiva de la bugetul de stat. Persoanele care vor medicamente mai scumpe care nu sunt compensate vor plati contravaloarea acestora sau diferenta dintre pretul compensat si cel din raft.
Asigurarile private de sanatate vor putea suporta anumite costuri care nu sunt decontate de Fondul unic de asigurari sociale de sanatate, dar acestea vor fi stabilite de asigurat la semnarea politei. De exemplu, o persoana cu serioase probleme cardiace va incheia o polita privata care ar putea sa-i asigure orice tratament sau interventie, indiferent de costul acesteia. La fel si un asigurat cu probleme complexe dentare, mai ales ca in stomatologie majoritatea serviciilor sunt private, asigurarea de stat acoperind numai o mica gama de servicii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.