Manelistii, tambalagiii si lautarii vor cotiza, ca si salariatii, la fondul de pensii. Gheorghe Barbu ne-a informat ca Ministerul Muncii pregateste, pentru sfarsitul acestui an, o noua lege a pensiilor. Potrivit modificarilor preconizate, liber-prof
Manelistii, tambalagiii si lautarii vor cotiza, ca si salariatii, la fondul de pensii. Gheorghe Barbu ne-a informat ca Ministerul Muncii pregateste, pentru sfarsitul acestui an, o noua lege a pensiilor. Potrivit modificarilor preconizate, liber-profesionistii vor fi obligati sa contribuie la sistemul public de pensii, iar criteriile pentru pensionarile pe caz de boala si cele anticipate vor fi drastic inasprite. Conform statisticilor, din 4,6 milioane de pensionari cati primesc pensie de la bugetul asigurarilor sociale, doar 2,5 milioane sunt iesiti la pensie pentru limita de varsta, restul fiind, ori pensionati pe caz de boala, ori anticipat, ori primesc pensie de urmas.


Ministerul Muncii pregateste o noua lege a pensiilor. Potrivit modificarilor preconizate, liber-profesionistii vor fi obligati sa contribuie la sistemul public de pensii, iar criteriile pentru pensionarile pe caz de boala si cele anticipate vor fi drastic inasprite.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a declarat, in exclusivitate pentru „Gardianul“, ca, pana la sfarsi tul anului 2007, Romania va avea o noua lege a pensiilor, cea existenta, Legea 19/2000, urmand sa fie modificata. „Noua legislatie va fi elaborata dupa modelul celor existente in UE, iar modificarile pe care le vom face vor avea un impact foarte mare in randul populatiei. De aceea am hotarat ca dezbaterile pe aceasta tema, cu Parlamentul, partenerii sociali si asociatiile de pensionari, sa fie facute foarte pe larg. Cu atat mai mult, cu cat aceasta este o legislatie de larg interes, care a fost folosita ca un instrument politic. Pentru ca noul act normativ sa aiba stabilitate si predictibilitate, voi lansa, la inceputul lunii februarie, 'Cartea Verde>>, care va contine foarte clar directiile pe care le gandim noi ca ar trebui modificate in lege. Pe baza acesteia se va face, practic, dezbaterea“, a afirmat Barbu. Printre modificarile pe care demnitarul le are in vedere se numara: pensionarea pe caz de boala si cea anticipata, introducerea unor noi categorii de populatie la plata contributiei pentru sistemul public de pensii, flexibilizarea timpului de lucru si, totodata, stabilitatea locului de munca, precum si scoaterea din lege a serviciilor care au fost externalizate de la Casa Nationala de Pensii, cum ar fi indemnizatia pentru cresterea copilului sau pensiile agricultorilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.