Razboiul energetic dintre Rusia si Belarus a lasat Polonia, Ucraina, Ungaria si Germania in frig, intreaga poveste fiind o reeditare a conflictului ruso-ucrainean din urma cu exact un an. Relatia bilaterala dintre Rusia si Belarus se aseamana t

Razboiul energetic dintre Rusia si Belarus a lasat Polonia, Ucraina, Ungaria si Germania in frig, intreaga poveste fiind o reeditare a conflictului ruso-ucrainean din urma cu exact un an.

Relatia bilaterala dintre Rusia si Belarus se aseamana tot mai mult cu o cearta intre doi indragostiti, care, desi stiu ca nu pot trai unul fara celalalt, isi dau cu facaletul in cap, uitand ca nu locuiesc totusi singuri ""la bloc"". Ca urmare a decizie unilaterale a Rusiei de a dubla pretul la gazele naturale destinate Belarusului, Minskul a reactionat in forta, inchizand conducta care alimenta cu petrol Germania, Polonia si Ucraina, victime colaterale in acest caz. Pentru scurta vreme, si Ungaria a fost afectata, dar intreruperile la livrarea de petrol au fost minore. Ironic sau nu, conducta belarusa prin care trecea petrol rusesc se numeste chiar Druzhba (Prietenia). Oficialii rusi au blamat din start Belarusul pentru decizia de a inchide conducta. ""Incepand cu 6 ianuarie, Belarusul a inceput sa intercepteze petrolul care tranzita conducta Druzhba, destinat clientilor nostri occidentali, fara a face nici un fel de anunt in prealabil"", acuza Semion Vainstok, presedintele companiei rusesti Transneft. Acesta a mai spus ca pana in prezent autoritatile belaruse au furat aproximativ 80.000 de tone de petrol.

PIERDE IMAGINE. In realitate insa, Rusia risca mult mai mult decat Belarusul. La fel ca anul trecut, in relatia cu Ucraina, Moscova a actionat in prima faza unilateral, cerand mai mult decat dublu pentru 1.000 de metri cubi de gaz. Si de aceasta data, UE s-a grabit sa minimalizeze conflictul. ""Inchiderea robinetului nu reprezinta nici un risc imediat pentru aprovizionarea cu gaz a statelor UE"", a declarat Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie. Polonia, in schimb, a fost mai dura si a ridicat din nou problema increderii in Rusia ca partener energetic. ""Acest lucru arata ca nu putem avea incredere in cei care vand gazul, aceasta este perspectiva noastra"", a declarat Piotr Naimski, adjunctul ministrului Economiei de la Varsovia.

""RAZBOI"" SURPRINZATOR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.