Urmeaza: ""Shrek 3"", ""Harry Potter 5"" Si ""Rocky VI"". Daca 2006 a fost la noi ""Anul lui Da Vinci"", prezenta pe marile ecrane in 2007 a productiilor Rocky VI si Rambo IV ar putea face din acest an ""Anul Sylvester Stallone"". Dar sa vedem ce a f

Urmeaza: ""Shrek 3"", ""Harry Potter 5"" Si ""Rocky VI"". Daca 2006 a fost la noi ""Anul lui Da Vinci"", prezenta pe marile ecrane in 2007 a productiilor Rocky VI si Rambo IV ar putea face din acest an ""Anul Sylvester Stallone"". Dar sa vedem ce a fost in 2006 si ce ne asteapta in 2007.
Anul cinematografic 2006 ar putea fi denumit, cel putin in Romania, ""Anul Da Vinci"". Si asta pentru ca, intr-adevar, filmul cu cel mai mare numar de spectatori in anul care a trecut a fost cel realizat dupa celebrul si controversatul volum al lui Dan Brown. Nu mai putin de 142.000 de bilete vandute a realizat filmul lui Ron Howard, mai mult decat reusea sa stranga in 2005 ultimul ""Star Wars"", dar mai putin decat ""premiantii"" celorlalti ani. Nu a fost decat o polarizare a publicului catre un titlu despre care auzise cate ceva, pentru ca, in esenta, anul 2006 nu a anuntat nici un fel de crestere cinematografica. In contrapondere, ocupantii celorlalte locuri au facut incasari mai mici decat in anii trecuti, pentru ca singurul film care depaseste 100.000 de spectatori este ""Ice Age 2"", ocupantul locului secund.
Comedie. Anul 2006 pare a marca si o reorientare a publicului romanesc catre comedie. Astfel, din primele 10 pozitii, sase sunt comedii - numai restul sunt drame sau pelicule de aventuri. Mentionam, de asemenea, prezenta in top a unor productii care continua alte filme de succes cum sunt ""Ice Age"", ""Misiune: Imposibila"" sau ""Piratii din Caraibe"". Acest lucru dovedeste atat marea inertie a publicului, cat si lipsa publicitatii adecvate pentru promovarea unui titlu nou. La cata publicitate a avut Codul lui Da Vinci (si ne referim aici nu la film, ci la fenomen, in general), multi sunt de parere ca ocupantul primului loc ar fi trebuit sa faca incasari mai mari...
Film romanesc. O situatie speciala a avut-o in aceasta perioada filmul romanesc. Premiat in lume, prezent la zeci de festivaluri internationale, filmul romanesc - iertati-ne lipsa de eleganta - s-a inecat ca tiganul la mal. Lucru previzibil, de altfel, asa ca putem da din nou vina pe spectatorul autohton. ""Legaturi bolnavicioase"" este cel mai vizionat film romanesc, cu peste 21.000 de spectatori, si se afla pe locul 36. ""Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii"" este pe 43, cu 16.405 spectatori, iar ""A fost sau n-a fost"", pe 53... Vestea buna este ca in toata aceasta harababura, aceste pelicule au reusit sa faca mai multe incasari decat ""Brokeback Mountain"", ""Noapte buna si noroc"" sau ""Capote"", filme de Oscar.

Ce vedem in 2007


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.