Piata de capital din Romania va avea anul viitor o lichiditate mai ridicata, dar randamentele oferite vor fi mai mici, considera analistii societatii de brokeraj KD Capital Invest.
"In 2007, piata de capital din Romania nu va semana foarte mul

Piata de capital din Romania va avea anul viitor o lichiditate mai ridicata, dar randamentele oferite vor fi mai mici, considera analistii societatii de brokeraj KD Capital Invest.
"In 2007, piata de capital din Romania nu va semana foarte mult cu cea din 2006 si acest lucru se va datora investitorilor institutionali care vor intra pe piata. Afluxul acestora va fi mult mai ridicat decat in perioadele anterioare deoarece noul statut de tara membra a UE va face sa fim perceputi in alta categorie de risc investitional. Consecintele vor fi, probabil, scaderea volatilitatii, cresterea lichiditatii si scaderea randamentelor", se arata in raportul anual de piata al societatii de brokeraj. Tot din 2007, BVB va incepe sa tranzactioneze noi instrumente, largindu-si gama de operatiuni. Astfel, BVB intentioneaza sa introduca in 2007 vanzarea in lipsa, dar are de parcurs cateva etape procedurale. BVB va introduce totodata derivatele in sistemul bursier si deja a inceput testarea pentru cele cu suport pe indici bursieri.

Piata asteapta noi emitenti

"In afara noilor instrumente, asteptam si noi emitenti pe Bursa, mai ales in contextul noilor politici guvernamentale de a lista companiile detinute pe Bursa. Cel mai important emitent asteptat la Bursa din aceasta categorie este Transgaz, unde asteptam o evolutie foarte buna asemanatoare cu Transelectrica. De asemenea, se doreste vanzarea unor pachete de actiuni la companiile listate, aflate in portofoliul AVAS, afirma autorii raportului, Radu Popescu-Buzeu si Virgil Livanov.
Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut cu 26,69 la suta in anul 2006 fata de anul anterior, fiind atins un volum mediu zilnic al tranzactiilor de 39,9 milioane lei. Valoarea totala a tranzactiilor in 2006 a fost de 9,89 miliarde lei, iar capitalizarea bursiera a ajuns la finele anului la 73,34 miliarde lei, in crestere cu 30,8 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2005.
Indicii bursieri si-au continuat evolutia pozitiva pe care s-au inscris in ultimii sase ani. Cele mai lichide societati, reunite in indicele BET, au crescut cu 22,23 la suta, iar indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a inregistrat un randament superior, de 32,41 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.