declara presedintele noii formatiuni politice, senatorul independent Ioan Talpes

- Domnule Talpes, UPSC a intrat ieri, oficial, in viata politica a Romaniei. Ce-si propune partidul si ce aduce nou in peisajul politic romanesc?
-

declara presedintele noii formatiuni politice, senatorul independent Ioan Talpes

- Domnule Talpes, UPSC a intrat ieri, oficial, in viata politica a Romaniei. Ce-si propune partidul si ce aduce nou in peisajul politic romanesc?
- Cred ca intrebarea este deosebit de pretentioasa. Eu am declarat pana acum, si voi repeta acest lucru, ca Romania si viata politica din Romania se afla la un moment zero. Un moment fundamental in care s-a depasit o etapa, aceea de acomodare la toate structurile internationale NATO, UE, pentru a deveni membri cu drepturi depline. A fost o perioada in care Romania a indeplinit niste obiective dificile, tinand cont de situatia de la care a plecat in 1989 si in care nu a fost vorba de programe politice, ci mai mult de o politica de stat, asumata de toate guvernele de dupa 1990. As putea spune ca inclusiv aceasta stare, foarte confuza, in care s-a aflat Romania pe parcursul acestei tranzitii, a fost generata si de nevoia de schimbare, dincolo de elementul politic. Adica noi am facut in 16 ani ceea ce niste state europene au facut in 50 de ani, state care aveau totusi situatii mult mai avantajoase decat Romania. Pornind de la aceste considerente, de abia de acum inainte Romania isi poate permite trecerea la niste formule politice reale. Pana acum, nimeni nu a putut sa aplice in Romania o doctrina liberala, crestin-democrata sau social-democrata, pentru ca a trebuit sa tina cont de programele Uniunii Europene.

- In ce masura va contribui UPSC la cristalizarea politicii de centru-dreapta de pe scena politica romaneasca?
- Eu cred ca noi deja am facut aceasta declaratie prin documentele pe care le-am elaborat, prin program si prin statut. Citind programul nostru, lumea a inceput sa inteleaga ca venim cu multe lucruri care pana acum nu au facut obiectul interesului politic romanesc. Am mers, de la inceput, pe o formula clar crestin-democrata, pornind de la faptul ca Romania se afla intr-o situatie sociala complexa si dificila. Mai avem nevoie de o perioada de 15, poate chiar 20 de ani in care trebuie sa eliminam acest decalaj economic si social dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene. As vrea sa mai adaug ca, pentru prima data in Romania s-a format un partid care a pornit de la respectarea unor principii europene. Noi nu am pornit acest partid in urma intrunirii unui grup de personalitati care sa faca sedinte la Bucuresti, sa invitam din provincie pe cei care sunt sau ar putea fi alaturi de noi. Acest partid a pornit de la o declaratie, de la o chemare pentru cei care vor si accepta programul pe care l-am lansat si care considera ca este nevoie de o formula crestin-sociala in Romania. S-a facut asadar o cristalizare pe grupuri de initiativa si apoi ne-am intrunit pentru a constitui partidul.

- Cu ce partide va propuneti sa colaborati pe plan intern?
- Vom colabora cu toti cei care recunosc programul partidului nostru, cu toti cei care respecta si aplica Constitutia Romaniei, cu toti cei care vad ca destinul Romaniei este in Uniunea Europeana si in NATO.

- Iar pe plan extern?
- Avem legaturi cu grupul Popularilor Europeni, cu crestin-democratia germana, avem legaturi pe aceeasi linie crestin-democrata in Austria si in Italia. Aceste legaturi sunt foarte puternice, chiar cu personalitati de marca ale crestin-democratiei. Obiectivele noastre pe plan extern sunt indeplinite, mai ales ca momentul actual este favorabil coagularii unui astfel de partid.

- Avand in vedere ca sunteti practic un partid cu reprezentare parlamentara, cum veti aborda votul in momentele-cheie? Sustineti Guvernul actual sau va veti cantona in opozitie?
- Va marturisesc ca inca nu mi-am pus o astfel de problema. Voi cauta sa ma consult cu colegii mei din conducerea partidului asupra politicii pe care o vom duce in Parlament, insa cu siguranta va fi o politica in favoarea Romaniei si a partidului. Cred ca oricine isi exprima votul trebuie sa o faca in functie de interesele tarii pe care o reprezinta si in raport cu constiinta sa. Sa va dau un exemplu. Stiti ca a fost discutat in Parlament acel proiect privind statutul minoritatilor. Acel proiect a venit din partea Guvernului, a coalitiei actuale. Eu m-am declarat de la inceput impotriva unor formulari de acolo, impotriva unor lucruri care afectau clar Constitutia Romaniei, am combatut unele aspecte din statut. In nici un caz nu am fost de acord cu formula care a fost prezentata in legatura cu statutul minoritatilor din Romania.

- Credeti ca vor avea loc alegeri anticipate in 2007? Ar fi ele oportune pentru scena politica?
- Daca aceste alegeri ar reusi sa dea o majoritate credibila si o majoritate care sa fie ea insasi o optiune, atunci ar fi necesare. Dar eu nu vad, in situatia actuala, cum s-ar putea forma o astfel de majoritate. S-ar putea, totusi, ca situatia sa evolueze si sa duca la asa ceva. In acest moment, nu sunt in masura sa sesizez o astfel de schimbare in contextul politic romanesc.

- Ce segment de electorat v-ati propus sa cuceriti si in ce masura veti aduce oameni noi pe scena politica?
- Majoritatea oamenilor sunt noi. Nu au mai facut politica, sau chiar daca au mai sustinut un partid sau altul nu au avut functii de conducere in acel partid. Ma adresez oamenilor care au stat pe margine, celor care au avut anumite blocaje, care au fost generate de diferenta dintre ceea ce credeau ca ar fi necesar sa faca Romania si ceea ce sesizau ca se face in Romania. Eu cred ca este momentul ca acesti oameni, care sunt destul de numerosi, sa se realizeze si pe plan politic, pentru ca sunt niste forte in materie de cultura, economie, as putea spune, fiecare in domeniul sau. Cred ca a sosit momentul ca acesti oameni sa se exprime si sa ajunga la optiunea cea mai buna, cea social-crestina.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.