Sibiul, sau orasul lui Herman (Hermannstadt) a fost acceptat in marea familie a capitalelor culturale europene inca din 27 mai 2004, in urma votului final al Consiliului de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana. Incepand cu prima zi a anului vii
Sibiul, sau orasul lui Herman (Hermannstadt) a fost acceptat in marea familie a capitalelor culturale europene inca din 27 mai 2004, in urma votului final al Consiliului de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana. Incepand cu prima zi a anului viitor, Sibiul va fi, oficial, alaturi de Luxemburg, Capitala Culturala Europeana pentru intreg anul 2007. Un punct care a cantarit mult in aceasta decizie a fost parteneriatul special cu Luxemburg in organizarea programului pentru 2007, coordonarea evenimentelor intre cele doua orase, cat si multiplele parteneriate si programe de colaborare europeana dezvoltate de Sibiu cu Landshut, Rennes, Klagenfurt, Deventer. Tema aleasa de Sibiu pentru acest program cultural isi propune sa prezinte profilul multicultural al orasului vechi de opt secole, sub deviza "City of Culture- City of Cultures". "Ocazia oferita Sibiului de a deveni Capitala Culturala Europeana (CCE) este o sansa pentru noi de a ne prezenta orasul, modul nostru de viata si realizarile noastre, intr-un program complex si atractiv. Va invitam sa hoinariti pe strazile si pietele orasului istoric, cu arcadele lor gotice, casele in stil renascentist si elegantele biserici baroce. Orasul nostru va asteapta sa-i descoperiti muzica, dansul, teatrul, artele vizuale si alte evenimente care va vor scoate din salile de spectacol si va vor purta spre cele mai inedite locuri de desfasurare: pe strazi si in piete, in pivnite si mansarde, pe zidurile cetatii si in biserici", marturiseste Klaus Werner Johannis, primarul Sibiului, in cadrul unui comunicat de presa remis Asociatiei Sibiu 2007.
Din 1 ianuarie 2007, Sibiul va ocupa, alaturi de Luxemburg, cea de-a 32-a pozitie in lista capitalelor culturale europene. Evenimentul va fi onorat de Marele Duce de Luxemburg Henri, Marea Ducesa Maria Teresa, presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul culturii Adrian Iorgulescu. Trecerea dintre ani va fi sarbatorita prin doua zile pline de evenimente, atat pentru sibieni, cat si pentru turistii romani si straini. Astfel, daca 31 decembrie va marca oficial integrarea Romaniei in UE, iar 1 ianuarie 2007 va deschide programul Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007. Seria spectacolelor va fi deschisa in ultima zi a anului, la ora 19.00, de un concert de orga intitulat "La cumpana dintre ani", organizat de Biserica Evanghelica. La ora 21.30 sunt asteptati in Piata Mare a orasului artistii de la East 17, iar de la ora 23.00, tot in Piata Mare vor rasuna binecunoscutele acorduri ale trupei Phoenix. Un specatcol impresionant de artificii, pregatit de oficialitatile sibiene va avea loc la miezul noptii, in centrul vechi al orasului. Pe de alta parte, evenimentele care vor avea loc in cursul zilei de 1 ianuarie vor prefata deschiderea oficiala a programului Sibiu CCE 2007. Astfel, la ora 18.00, Biblioteca Judeteana Astra isi va deschide, oficial, portile noului sediu, iar o ora mai tarziu, "Philarmonie der Nationen", condusa de maestrul Justus Frantz va oferi un concert extraordinar la Sala Thalia. Incepand cu ora 20.00, renumita companie franceza "Groupe F" va oferi, in doua cartiere ale orasului, un spectacol de muzica, lumini si pirotehnie intitulat Noaptea Cometelor, spectacol ce va continua apoi in Parcul Cetatii si in Cazarma 90. In acelasi timp, din diverse locatii inalte din oras se vor lansa 2400 de comete. Tot in prima zi a anului, la miezul noptii, in Piata Mare va concerta celebrul cantaret Chris Norman impreuna cu Smokie, noaptea incheindu-se cu un alt spectacol de focuri de artificii. Conform organizatorilor, Programul Sibiu CCE 2007 este cel mai important proiect cultural derulat in Romania, prin dimensiune, grad de atractivitate, perioada de desfasurare si impact de comunicare publica. Programul doreste sa atraga atentia unui public larg la nivel european si sa declanseze un impact puternic asupra brandului de tara, in contextul integrarii Romaniei in structurile europene.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.