Dupa euforia intrarii in UE, romanii vor da piept cu o avalansa de scumpiri, ce va fi simtita pe tot parcursul lui 2007. Cele mai „dureroase“ vor fi cresterile de preturi la gaze, lumina, caldura, carburanti, dar si la alimentele de baza
Dupa euforia intrarii in UE, romanii vor da piept cu o avalansa de scumpiri, ce va fi simtita pe tot parcursul lui 2007. Cele mai „dureroase“ vor fi cresterile de preturi la gaze, lumina, caldura, carburanti, dar si la alimentele de baza.

Introducerea taxei de mediu la comercializarea carburantilor va avea loc in doua etape, programate pentru iulie 2007 si ianuarie 2008, fiecare de cate 10 eurocenti pe litru, decizie care va determina majorarea preturilor la pompa cu circa 20% la inceputul anului 2008. Aceste masuri vor fi luate in plus fata de calendarul de crestere a accizelor la combustibili negociat cu UE. Taxa va fi colectata de Ministerul Finantelor Publice si va fi utilizata in special pentru finantarea proiectelor de mediu. In prezent, pretul la pompa al benzinei si motorinei este cuprins intre 3,2 lei/litru si 3,7 lei/litru.

Introducerea taxei de mediu la carburanti va avea efecte negative asupra inflatiei. „Cresterea cu circa 10% a pretului benzinei si motorinei s-ar traduce in tr-o crestere imediata a inflatiei cu circa 0,7%, iar efectul secundar, disipat in timp, ar mai putea adauga circa 0,3%. Astfel, impactul inflationist total al unei majorari cu 10% a pretului combustibilului poate fi estimat la circa 1% inflatie suplimentara“, potrivit unui studiu al Centrului Roman de Politici Economice.

Inflatia pe 2007 va depasi prognozele


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.