Casele si constructiile noi se vor scumpi de anul viitor cu 10-15%, din cauza cresterii costurilor cu mana de lucru si, totodata, din cauza scumpirii materialelor de constructii, sunt de parere analistii imobiliari. Dezvoltatorii straini care vor in
Casele si constructiile noi se vor scumpi de anul viitor cu 10-15%, din cauza cresterii costurilor cu mana de lucru si, totodata, din cauza scumpirii materialelor de constructii, sunt de parere analistii imobiliari. Dezvoltatorii straini care vor intra pe piata vor avea un rol decisiv in stabilirea pretului unei constructii, pentru ca vor intra in concurenta cu firmele romanesti.

Din 2007, salariile muncitorilor din constructii vor creste, avand in vedere ca in prezent acestia castiga de aproape zece ori mai putin decat in strainatate, unde sunt foarte solicitati.

Liviu Ureche, fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), ne-a declarat ca in Romania forta de munca in constructii este o mare problema, multi dintre muncitorii calificati preferand sa plece in strainatate. „Acesta ar reprezenta unul dintre motivele pentru care pretul constructiilor noi ar putea creste cu aproximativ 10%, din 2007, cand probabil vor creste salariile in acest domeniu“, a explicat Ureche.

El a adaugat ca „Romania va plati mai scump forta de munca si, in acelasi timp, va ajunge sa cumpere mai ieftin muncitori d in afara, cum ar fi din Republica Moldova sau China“.

Si analistul imobiliar Radu Zilisteanu este de parere ca, odata cu aderarea, romanii vor plati mai mult pentru o casa nou construita. „Foarte multi factori influenteaza pretul constructiilor noi, iar forta de munca bine platita are rolul ei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.