Cresteri pentru telecom si posta. Comunicatiile romanesti raman unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei. Veniturile din posta si telecomunicatii depasesc in 2006 suma de 5,20 miliarde de euro. Veniturile inregistrate in sectorul comuni
Cresteri pentru telecom si posta. Comunicatiile romanesti raman unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei. Veniturile din posta si telecomunicatii depasesc in 2006 suma de 5,20 miliarde de euro.
Veniturile inregistrate in sectorul comunicatiilor pe 2006 ar putea ajunge la 5,26 miliarde de euro, o crestere de 18,2% fata de 2005, potrivit raportului anual de activitate al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii. Veniturile din telecomunicatii reprezinta 4,89 miliarde euro, o crestere de 17,7% fata de anul anterior, in timp ce veniturile postale inregistreaza un plus de 25,2% comparativ cu 2005, adunand in acest an 365 milioane de euro, cifrele fiind bazate pe estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza. Rezultatele bune au fost obtinute desi preturile la aceste servicii nu au fost majorate. Recordul este detinut de serviciile telefonice unde nu s-au inregistrat cresteri in ultimii doi ani.
Salarii pe masura. Sectorul comunicatiilor este unul in care castigurile salariale depasesc nivelul mediu pe total economie. Estimarile pentru anul 2006 arata ca ramura devanseaza media nationala de 1,6 ori, din punct de vedere al castigului mediu salarial, acesta crescand cu 4,4% fata de nivelul anului 2005. Castigul salarial brut in posta si comunicatii, pe 2006, a fost de 1.810 de lei, comparativ cu media pe economie, respectiv 1.130 de lei. In ceea ce priveste salariatii din posta si comunicatii, numarul acestora a crescut cu 8% fata de nivelul anului anterior. Acest lucru se reflecta si in cresterea usoara a ponderii in total economie de la 1,6% in 2005 la 1,7% in 2006.
Dinamica sustinuta a activitatii din comunicatii se regaseste si in evolutia exportului de servicii de acest gen. Astfel, dupa ce in anul 2005, exportul de servicii de comunicatii a depasit de peste 2 ori (2,3) volumul anului anterior, estimarile pentru anul 2006 prevad ca acestea se vor situa la circa 900 milioane euro, in crestere cu 76% fata de anul 2005, aceasta evolutie reflectandu-se si in cresterea ponderii acestor servicii in totalul exportului de servicii la nivel national.
Internetul. Potrivit raportului ANRC, internetul in banda larga este liderul pietei de comunicatii electronice, avand unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din Europa. La jumatatea anului 2006, numarul conexiunilor de banda larga depasise 1.100.000, fata de numai 751.000 conexiuni la sfarsitul anului 2005, ceea ce reprezinta o crestere de 60%, iar penetrarea broadband ajungea la 5,5%. ""Pentru anul 2007 estimam o rata de penetrare broadband de 10%"", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRC.
Saptamana trecuta, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, care va functiona sub coordonarea primului-ministru, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, care se va desfiinta. Conducerea ANRCTI va fi asigurata de un presedinte si doi vice-presedinti, numiti de premier pe o perioada de cinci ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.