""Deliciul e de luat acasa"". Un sortiment de cozonac bun, chiar daca nu-i facut de mama. E un ""dulce"" care merita a fi luat acasa. Cu doua exceptii. Este un produs cu multe calorii si contine margarina. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi,
""Deliciul e de luat acasa"". Un sortiment de cozonac bun, chiar daca nu-i facut de mama. E un ""dulce"" care merita a fi luat acasa. Cu doua exceptii. Este un produs cu multe calorii si contine margarina.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, este de parere ca ingredientele folosite de producator sunt cele clasice in cazul unui cozonac: oua, faina, zahar, ulei, lapte praf, sare, coaja de lamaie, drojdie, zahar vanilat, margarina, rahat. Din sirul acestor ingrediente era foarte bine daca lipsea margarina.
Eticheta nutritionala care insoteste acest produs specifica urmatorul profil nutritional: proteine totale 7,4 grame din care 3,5 grame proteine animale si 3,9 grame proteine vegetale. Lipide totale: 12,2 grame, din care lipide vegetale 5,3 grame si lipide animale 7,2 grame. Glucide 80,1 grame. Cat priveste densitatea calorica, aceasta este ridicata: 540 Kcal/100 grame de produs. Dupa cum ati observat lista de ingrediente incepe cu oua, sugerand ca acestea reprezinta ingredientul major. Ceea ce n-ar fi rau. Dar tocmai acest aspect este infirmat de eticheta nutritionala, observa specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi. In plus, ""produsul contine, din pacate, si margarina, iar coaja de lamaie ar putea fi contaminata cu conservanti de tipul difenilului, interzisi in Uniunea Europeana"".
CONCLUZIE. Este un produs specific romanesc, nelipsit de la mesele de sarbatori. Acest cozonac se apropie de retetele traditionale si poate concura cu alte sortimente de import, chiar daca acestea beneficiaza de ambalaje mult mai aratoase, dar si de preturi mai ""condimentate"". Toate bune si gustoase in cozonacul nostru, cu o exceptie reprezentata de adaosul de margarina. Totusi bucurati-va de el! Ce-i drept, cu moderatie, avand in vedere aportul caloric.
De asemenea, grija mare sa aiba persoanele suferinde de diabet. Acestea mai intai consulta medicul si apoi taie felia de cozonac. Comparativ cu alte produse de pe piata noastra, o nota buna o reprezinta etichetarea nutritionala detaliata. Ea permite consumatorului sa stie in orice moment cate calorii a ""inghitit"". Nu de alta, dar e prea mare chinul de a da jos kilogramele luate in perioada Sarbatorilor Craciunului, ca sa nu cititi atent eticheta!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.