Romania si Bulgaria vor continua sa fie tratate de catre Uniunea Europeana, la unele capitole, drept state candidate, chiar si dupa aderare, comenteaza EUobserver. Comisia Europeana a atribuit deja Bulgariei un statut de “stat tert” in c
Romania si Bulgaria vor continua sa fie tratate de catre Uniunea Europeana, la unele capitole, drept state candidate, chiar si dupa aderare, comenteaza EUobserver. Comisia Europeana a atribuit deja Bulgariei un statut de “stat tert” in ceea ce priveste domeniul sigurantei aeriene, reaminteste aceeasi sursa. Clauza de salvgardare care va fi aplicata Sofiei in domeniul aviatiei implica faptul ca societatile aeronautice bulgare nu vor fi considerate drept companii ale Uniunii, ci vor avea statut de operator dintr-o tara terta. Desi cele doua tari au planificat festivitati importante pentru celebrarea integrarii din 1 ianuarie 2007, stralucirea momentului este umbrita de perspectiva mentinerii tutelei Bruxelles-ului - chiar si dupa integrare - in domenii in care Romania si Bulgaria nu se ridica la nivelul standardelor europene, subliniaza EUobserver. Regimul pe care trebuie sa-l respecte cele doua noi state membre este mult mai strict decat cel avut de cele zece state care au aderat la UE in 2004. Dar, in pofida masurilor ce risca sa confere Romaniei si Bulgariei eticheta de tari de “m&ac irc;na a doua”, purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene a descris acest tratament drept unul obisnuit.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.