Statul va anula, pana la sfarsitul acestui an, datorii istorice de 700 milioane de euro ale unor companii din sectorul energetic, a declarat, ieri, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian (foto). Acesta a motivat decizia prin dorinta au
Statul va anula, pana la sfarsitul acestui an, datorii istorice de 700 milioane de euro ale unor companii din sectorul energetic, a declarat, ieri, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian (foto). Acesta a motivat decizia prin dorinta autoritatilor de a nu dezavantaja respectivele companii dupa aderare fata de firmele europene. Printre companiile „iertate“ se numara Nuclearelectrica, cu datorii de 611 milioane de lei, Termoelectrica, Transelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Compania Nationala de Cai Ferate si Romarm. Aceasta graba, in „ajun“ de aderare, are insa si o alta explicatie: dupa 1 ianuarie 2007, stergerea datoriilor de stat ar fi fost aproape imposibila, avand in vedere problemele intampinate de Romania la capitolul „Concurenta“ in cursul negocierilor pentru aderare.

Statul va anula, pana la sfarsitul acestui an, datorii istorice de 700 milioane de euro ale unor companii din sectorul energetic, pentru ca acestea sa nu fie dezavantajate dupa aderare fata de firmele europene, a anuntat, ie ri, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian. „Stergerea datoriilor este un gest de incredere, inaintea intrarii Romaniei in UE“, a afirmat Vosganian.

Printre companiile beneficiare se numara Nuclearelectrica, cu datorii de 611 milioane de lei, Termoelectrica, Transelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Compania Nationala de Cai Ferate, Romarm s.a.

Vosganian sustine ca daca aceste datorii nu sunt sterse, Romania ar adera la UE cu o piata energetica necompetitiva.

Guvernul a decis joi anularea datoriilor catre buget inregistrate la 31 decembrie 2005 de 34 companii din sectorul energetic, transporturi si utilitati publice, dupa ce, in prealabil, Consiliul Concurentei si-a dat acordul de principiu pentru stergerea acestor debite.

Firmele respective vor intra intr-un regim de supraveghere speciala, pentru prevenirea acumularii unor noi arierate. Potrivit unui comunicat al Guvernului, „aceste companii au mentinut in trecut tarife reduse pentru asigurarea protectiei sociale la consumatorii finali. De aici s-a ajuns la acumularea de datorii la bugetul de stat, care duc la blocaje financiare, afecteaza activitatea operatorilor si determina probleme economice si sociale majore“.

Stergerea datoriilor devine 'masura reparatorie>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.