Unul dintre posibilii autori ai intoxicarilor antiromånesti din presa de la Londra a venit la Bucuresti sa vada daca tabloul imaginat de el in atacul imigrantilor asupra pietei britanice are vreun fundament. In interviul pe care l-a acordat in
Unul dintre posibilii autori ai intoxicarilor antiromånesti din presa de la Londra a venit la Bucuresti sa vada daca tabloul imaginat de el in atacul imigrantilor asupra pietei britanice are vreun fundament. In interviul pe care l-a acordat in exclusivitate pentru „Gardianul“, Nigel Farage a declarat: „La precedentul val de extindere a Uniunii, am avertizat ca va fi un numar mare de polonezi si toti m-au criticat. Acum au inteles ca este iresponsabil sa ai o deschidere totala a pietei muncii“. Un alt britanic implicat in campania negativa din acest an ar putea fi Andrew Green, presedintele organizatiei Migration Watch

Europarlamentarul Nigel Farage a venit in tara la invitatia Guvernului de la Bucuresti, care a incercat sa-l faca sa-si schimbe discursul negativ la adresa intrarii Romåniei in UE. Argumentele oficialilor romåni cu care s-a intålnit nu l-au convins pe britanic. Renumit pentru euroscepticismul sau, Farage a avertizat: „Cånd Romånia va aplica in totalitate regulile europene, se va produce un efect distructiv asupra vietii voastre“. In plus, el ne-a declarat ca UE este o institutie nedemocratica. Farage, lider al Partidului Independentei din Marea Britanie, militeaza pentru iesirea tarii sale din blocul european

Farage a fost insotit pe durata vizitei de un grup de jurnalisti britanici, printre care reprezentantii BBC si ai tabloidului Sunday Express. Tabloidele britanice au fost principalul canal de raspåndire a amenintarilor pe care le prezinta muncitorii romåni pentru Albion. Delegatia oficialului a vizitat ieri un sat de rromi si o ferma agricola, ca puncte-cheie pentru cunoasterea realitatii din Romånia. Europarlamentarul a subliniat ca exista o mare diferenta intre cultura romåna si cea din Uniunea Europeana. „Din punct de vedere cultural, tara voastra nu se ridica la nivelul cerintelor europene“, a subliniat Farage

Nigel Farage, membru al Parlamentului European si lider al Partidului Independentei din Marea Britanie, a efectuat prima sa vizita in Romania. Vizita, care a durat doua zile, s-a incheiat ieri. Cunoscut drept un oponent al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Farage este cel care a alimentat campania negativa de presa declansata la Londra impotriva muncitorilor romani, potrivit unor surse apropiate. Oficialul britanic a venit in tara la invitatia ambasadei romane de la Londra pentru a cunoaste adevarata fata a Romaniei.

Capital politic din euroscepticism
Nigel Farage este liderul Partidului Independentei din Marea Britanie si membru al Parlamentului European (PE). Partidul pe care il conduce are in componenta zece europarlamentari. Cu o platforma bazata pe euroscepticism, la alegerile pentru Legislativul european din Marea Britanie, din 2004, a obtinut circa 16% din voturi. In PE, Partidul Independentei face parte din Grupul Independenta si Democratie, care are in total 23 de membri, din diferite state ale Uniunii. Grupul se compune din criticii UE, care se opun oricarei centralizari si adoptarii unei Constitutii a UE. Pentru a forma un grup in PE este nevoie in acest moment de 19 eurodeputati, provenind din 5 tari. Dupa aderarea Bulgariei si Romaniei, va fi nevoie de 20 de parlamentari. Parlamentul European are in prezent 732 de membri, un numar variabil din fiecare stat membru, in functie de numarul de locuitori. UKIP a lansat anul trecut o campanie care milita pentru organizarea unui referendum in Marea Britanie, in legatura cu retragerea tarii din UE.

Care este pozitia dumneavostra fata de aderarea Romaniei la UE?
M-am opus largirii. M-am opus extinderii pe scara larga in 2004, dar si extinderii de acum. Aceasta ma pune in minoritate fata de politicieni, dar in majoritate acasa, in raport cu populatia. Prin extindere, Bruxelles-ul incearca sa distraga atentia de la ceea se intampla in UE.
Credeti ca Romania a indeplinit standardele europene pentru admiterea in blocul comunitar?
Nu. Tara voastra a facut progrese fenomenale, mai ales in combaterea coruptiei. Dar din punct de vedere cultural si al acquis-ului comunitar nu s-a ridicat la nivelul cerintelor. In realitate, cand Romania va aplica in totalitate regulile europene se va produce un efect distructiv asupra vietii voastre.
Cum comentati campania negativa de la Londra la adresa imigrantilor romani?
Ce pot sa va spun este ca, la precedentul val de extindere al Uniunii, am avertizat ca va fi un numar mare de polonezi si toti m-au criticat. Acum au inteles ca este iresponsabil sa ai o deschidere totala a pietei muncii.
Sunteti un eurosceptic?
Sunt mai mult decat sceptic in privinta blocului european. Nu cred ca are vreun sens pentru Marea Britanie sa fie parte a UE. Bucurestiul considera ca UE ii da Romaniei o voce mai importanta. Eu privesc Uniunea Europeana din perspectiva Marii Britanii. Uniunea ne ia orice voce pe care o avem la nivel mondial. As fi foarte fericit cu comertul liber, cu o cooperare deplina, dar vad economia britanica ca pe o economie globala, nu doar una europeana.
Cum se vede situatia de la Bruxelles?
Pur si simplu nu merge. UE este un model economic supracontrolat, supra-birocratizat si isi baga capul in nisip ca un strut cand vine vorba de probleme precum globalizarea, pretinzand ca nu se intampla, in timp ce la nivel tehnologic suntem in urma lumii.
Care sunt argumentele dumneavoastra in favoarea euroscepticismului?
Primul argument este ca Uniunea Europeana este nedemocratica. Oamenii din statele membre UE nu mai pot sa-si determine viitorul, sa fie stapani pe propriul destin, pentru ca nu pot sa-si aleaga oamenii care dau majoritatea legilor ce-i guverneaza. Ma refer aici la Comisia Europeana, care a preluat o parte din atributiile parlamentelor nationale, la birocratia care are drept de legiferare. Circa 75% din legile unui stat sunt date de UE.
Al doilea argument este ca Uniunea este la nivel economic suprareglementata, ceea ce dauneaza afacerilor si investitiilor. Raportandu-ne la globalizarea din secolul al XXI-lea, economia UE ramane mult in urma comparativ cu alte tari. Este greu sa vezi UE ca fiind modelul economic potrivit pentru acest secol.
Ce sanse are UE sa prinda din urma economia americana?
Cu acquis-ul actual nu are nici o sansa. Agenda Lisabona (prin care UE si-a propus sa devina cea mai competitiva economie din lume pana in 2010 - n.r.) are tot atatea sanse sa reuseasca ca scrisoarea unui copil pentru Mos-Craciun.
Cum comentati faptul ca la recenta evaluare a progreselor inregistrate pe agenda Lisabona, Barroso a declarat ca economia UE inregistreaza progrese?
Domnul Barroso traieste probabil pe Marte. Obiectivele Lisabona nu au fost nici pe departe atinse si nu exista perspective in aceasta directie.
S-a schimbat ceva in opinia dumneavoastra dupa vizita din Romania?
Ne-am intalnit cu oficiali de la Parlament si de la Ministerul de Externe, dar si cu oamenii de pe strada. Lucrurile au devenit mai clare. Exista un argument solid ca Romania s-a indepartat de Rusia. Inteleg asta, dar pot spune ca apartenenta la NATO era suficienta pentru Romania. Relatiile cu Rusia sunt dificile si cred ca extinderea NATO catre Est i-a facut pe rusi sa se simta amenintati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.