Cele mai multe companii din Romania se asteapta in fiecare an ca luna decembrie sa fie una a productivitatii scazute, singurele domenii pentru care ultima luna a anului este chiar mai rodnica decat oricare alta fiind industria alimentara si a bauturi
Cele mai multe companii din Romania se asteapta in fiecare an ca luna decembrie sa fie una a productivitatii scazute, singurele domenii pentru care ultima luna a anului este chiar mai rodnica decat oricare alta fiind industria alimentara si a bauturilor.
Productia ar putea scadea, in decembrie, din cauza numarului redus de zile lucratoare, insuficientei cererii, evolutiei cursului de schimb, blocajelor financiare si nivelului ridicat al dobanzilor bancare, se arata in sondajul de conjunctura, facut public ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Perspective pesimiste au fost formulate in principal in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal si in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, tendinta estompata insa de anticipatiile favorabile din industria mijloacelor de transport, industria alimentara si a bauturilor si din industria prelucrarii lemnului (solduri conjuncturale cuprinse intre +31 si +55 la suta).
Aproximativ 76% dintre managerii intervievati nu prevad variatii in ceea ce priveste personalul angajat.
Totusi, deteriorarea soldului conjunctural (diferenta dintre opiniile pozitive si cele negative) fata de intervalul anterior, de la -1% la -13%, sugereaza o posibila diminuare a numarului de salariati, potrivit Bancii Nationale.
Potrivit documentului BNR, stabilitatea fortei de munca este anticipata de 83 pana la 96 la suta dintre companiile cu activitate in industria metalurgica, a constructiilor metalice, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun, industria de masini si echipamente, de echipamente si aparate electrice, dar si de toate intreprinderile din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-tv si din activitatea de edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti.
In ceea ce priveste preturile de productie, sondajul indica o posibila temperare a ritmului de crestere a preturilor de productie, in decembrie, sugerata de scaderea de 3,6 ori a soldului conjunctural pozitiv (6%).
Aproximativ 83% dintre respondenti nu vor opera modificari ale acestui indicator.
Potrivit sondajului Bancii Nationale, investitiile vor continua sa se extinda, insa reducerea cu patru puncte procentuale a soldului conjunctural pozitiv (15%) sugereaza probabilitatea scazuta de intensificare a acestui proces, comparativ cu luna anterioara. De asemenea, asteptarile pierd din optimism in privinta ratei profitabilitatii, soldul conjunctural fiind in scadere de la 21% la 9%.
Tendinta ascendenta a investitiilor va fi sustinuta indeosebi de activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde, de industria de masini si echipamente, de echipamente si aparate electrice si de industria prelucrarii lemnului (solduri conjuncturale pozitive cuprinse intre 36 si 60 la suta).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.