Desi operatorii de telefonie mobila de pe piata romaneasca spun ca practica tarife reduse, cifrele arata ca, in fapt, romanii platesc mai scump convorbirile pe telefonul mobil decat in alte tari, raportat la puterea de cumparare, sustin analistii di
Desi operatorii de telefonie mobila de pe piata romaneasca spun ca practica tarife reduse, cifrele arata ca, in fapt, romanii platesc mai scump convorbirile pe telefonul mobil decat in alte tari, raportat la puterea de cumparare, sustin analistii din domeniu. Potrivit acestora, un roman castiga de cateva ori mai putin decat un ungur, un spaniol sau un german, dar, in unele cazuri, plateste aproape acelasi tarif pentru interconectarea cu alte retele de telefonie mobila. „In Germania, un minut de interconectare costa, in prezent, 0,09 eurocenti, in timp ce in Romania costa aproximativ 0,07 eurocenti, cu observatia ca salariul mediu lunar al germanilor este de sapte-opt ori mai mare decat al romanilor“, ne-a declarat Nicolae Oaca, analist comunicatii.

Si pentru spanioli sunt mai ieftine convorbirile pe mobil. Potrivit analistului, Spania va reduce tarifele in 2008 la 0,06 eurocenti pe minut. „Daca se ia in considerare salariul mediu al spaniolilor, care este de circa 2.000 euro, se constata ca romanii platesc foarte scump interconectarea cu alte retele de telefonie mobila“, a precizat Oaca. In opinia acestuia, desi in Roma nia se va constata o crestere rapida a salariilor odata cu aderarea, totusi nu se poate vorbi de o apropiere a nivelului de trai fata de celelalte state europene, cel putin pe termen mediu.
Tarifele practicate de operatorii de telefonie mobila din Romania sunt destul de aproape de cele din Ungaria, dar si aici difera nivelul salariilor. „In 2009, in Ungaria se va reduce apelul la 0,59 eurocenti pe minut, aproape aceeasi reducere pe care o va avea si Romania la acea data. Doar ca ungurii au salariul de peste doua ori mai mare decat al nostru“, a precizat Oaca.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.