Traian Basescu a laudat CSM-ul condus de Iulian Galca si a recunoscut ca atitudinea consiliului a fost 'CORECTA>> cand a criticat motivatia gratierilor sale. Astfel, Monica Macovei, care a semnat acea motivare, a primit o palma

In aceeasi
Traian Basescu a laudat CSM-ul condus de Iulian Galca si a recunoscut ca atitudinea consiliului a fost 'CORECTA>> cand a criticat motivatia gratierilor sale. Astfel, Monica Macovei, care a semnat acea motivare, a primit o palma

In aceeasi zi in care trebuia sa se judece, la Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de prima instanta, cazul imixtiunii procurorului Ciprian Nastasiu in activitatea altui coleg, presedintele Traian Basescu a venit sa prezideze sedinta Consiliului. Era foarte interesat de Regulamentul Ministerului Public, dar al doilea motiv, dupa cum a afirmat, l-a constituit marea 'jena>> pe care a avut-o in fata pozitiei luate de CSM fata de motivarea decretului prezidential de gratiere din luna noiembrie a acestui an.

Traian Basescu a catalogat atitudinea CSM drept „corecta“ si a multumit membrilor acestei institutii. Aceasta a fost o palma data subtil ministrului Monica Macovei care era prezenta la dezbaterile de ieri, deoarece sub semnatura ministrului a aparut acea motivare prin care MJ isi permitea sa comenteze faptul ca un probatori u in baza caruia un traficant de droguri fusese condamnat definitiv ar fi fost „insuficient“.

„Va multumesc si pentru taxarea pe care ati facut-o comunicatului presedintelui la motivarea celor doua gratieri si la modul cum au fost justificate. A fost corecta pozitia CSM si am apreciat acest lucru, motiv pentru care nu am avut nici un fel de reactie, ba am avut un sentiment de jena“, a spus, ieri, seful statului.

Apoi, Basescu a subliniat ca in Romania „nici o institutie nu e perfecta“, dar a admis ca „ceva s-a intamplat in acest an in Justitie, procurorii si judecatorii au inceput sa aiba curaj, incep sa se simta independenti, iar CSM a avut un rol important in acest sens“.

Rugamintea lui Basescu: Votati regulamentul asa cum e!
Presedintele Basescu a recunoscut ca a venit la sedinta Consiliului pentru ca dorea ca CSM sa-si dea avizul pentru Regulamentul Ministerului Public. Noul regulament trebuie sa gaseasca formulele ca in masura maxim posibila acest lucru sa nu se mai intample“, a spus Basescu referindu-se la scurgerile de documente de la Parchet si la aprecierile publice ulterioare care creeaza evidenta unor judecari si executari publice.
„Nu va ascund. Am o rugaminte. Este vorba despre regulamentul Parchetului General. Poate nu e perfect, dar sa lasam institutia ca de la 1 ianuarie sa se aseze in noul concept, dupa care ii vom aduce imbunatatirile necesare“, a afirmat Traian Basescu in fata plenului CSM.

Marea problema: scurgerea informatiilor de la Parchet si procesul public!
In discutia cu procurorul general, presedintele Romaniei a insistat si a intrebat-o pe Laura Kovesi de mai multe ori daca noul regulament prevede vreun text care vizeaza stoparea scurgerilor de informatii din institutie. Membrii CSM au avizat, cu unanimitate de voturi, noul Regulament al Ministerului Public, dupa pauza solicitata de presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Dan Lupascu, si alti colegi care au motivat ca nu pot sa dea avizul pe un document pe care nu l-au citit, pentru ca le-a fost trimis prea tarziu.

In discutia cu procurorul general, presedintele Romaniei a insistat si a intrebat-o pe Laura Kovesi daca noul regulament prevede vreun text care vizeaza stoparea scurgerilor de informatii din institutie.

„Prin acest regulament instituiti reguli ca din dosare sa nu plece informatii trunchiate din presa?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.