Evitati abuzul de alimente bogate in grasimi. Cozonacul, toba, sarmalele si friptura fac deliciul mesei de Craciun. Nutritionistii ne atrag atentia sa nu facem excese. Cuvintele de ordine sunt moderatia si varietatea, altfel spus - din toate cate p

Evitati abuzul de alimente bogate in grasimi. Cozonacul, toba, sarmalele si friptura fac deliciul mesei de Craciun. Nutritionistii ne atrag atentia sa nu facem excese. Cuvintele de ordine sunt moderatia si varietatea, altfel spus - din toate cate putin.
Aroma portocalelor, vinul fiert cu scortisoara, aburii cozonacului fierbinte ne atata simturile de fiecare data cand vine Craciunul. De pe masa de sarbatoare ne ispitesc alimente mai bogate in calorii, in grasimi, dulciurile rafinate. Sunt delicatesele Craciunului despre care e bine sa stim ca cresc nivelul colesterolului, provoaca tulburari ale ficatului si vezicii biliare, agravarea unui diabet zaharat.
De aceea, cuvantul de ordine la masa de sarbatoare este cumpatarea. Cu atat mai mult trebuie sa fim cumpatati daca venim dupa o perioada de post. Alimentele de post sunt mai putin satioase. In cele 40 de zile ale postului am mancat mai putin si mai des, iar aportul caloric a fost mai scazut. Renuntarea la dieta de post si trecerea la alimentele de origine animala trebuie facute progresiv. Produsele animale au o mai mare valoare nutritiva, dar in acelasi timp si mai multe toxine, pentru eliminarea carora este nevoie de un efort suplimentar din partea organismului. Cozonacul, produsele de patiserie, dulciurile cu multa frisca sunt foarte satioase, iar din cauza grasimilor pot provoca indigestii, colici biliare. Pentru a evita crizele biliare provocate de consumul in exces al alimentelor grele si al bauturilor e bine ca intre mese sa mancam fructe si legume crude.
CALORII. Nici caloriile nu sunt de neglijat la masa de Craciun: 100 g untura de porc contin 927 calorii, ciocolata cu lapte - 604, costita de porc - 390, lebarvurstul - 349, carnatii - 374, carnea de porc - 340 de calorii, toba - 200. ""Ar fi bine sa o luam progresiv cu bunatatile in ziua de Craciun. Incepem cu o salata de cruditati, apoi mancam putin din antreuri. Pentru a usura digestia langa friptura de porc putem sa punem cateva muraturi"", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Instititutului de Cercetari Alimentare.

La munte - Cu sosete si manusi din lana


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.