brambureala de la nivelul Coalitiei de guvernare, incropite in graba si exclusiv pe seama ciozvartei in decembrie 2004. Fiecare componenta a Coalitiei a actionat aproape exclusiv pentru a-si realiza telurile electorale si de clientela politica. Premierul a trebuit sa depuna eforturi supraomenesti pentru a armoniza interesele divergente, pentru a stinge scandalurile intre diferitele partide. Spre deosebire de Coalitiile croite de PSD in guvernarile dintre 1992-1996 si 2000-2004, partidul premierului, PNL, n-a detinut o majoritate parlamentara importanta, in stare sa puna la punct celelalte partide. Mult mai grav, in aceasta Coalitie, Partidul Democrat a fost pionul otravit al lui Traian Basescu. Avand doar de forma un presedinte, formatiunea pe nedrept zisa a lui Emil Boc a urmat exclusiv indicatiile date de la Cotroceni. Ca atare, PD s-a comportat ca un partid de Opozitie in interiorul Puterii. Reusind rara performanta de a creste in sondaje fara a pierde nimic din avantajele guvernarii.
subminarea propriului partid din interior de catre Platformistii lui Theodor Stolojan. Forta unui premier (si asta s-a vazut in cazul Adrian Nastase) consta in autoritatea sa asupra partidului. Aceasta autoritate a fost pusa la indoiala de Platformisti. In plus, Calin Popescu Tariceanu s-a vazut obligat sa aloce o parte insemnata din energia sa, si asa solicitata de administrarea tarii si de harababura din Coalitie, razboiului cu coloana a V-a din propriul partid.
concentrarea exclusiva a atacurilor PSD asupra PNL si asupra lui Calin Popescu Tariceanu, intr-o manevra evidenta de a proteja pe Traian Basescu si PD.
atacurile furibunde, dar si lucraturile subterane ale lui Traian Basescu. Nici un premier din istoria postdecembrista nu s-a confruntat cu un presedinte atat de ostentativ ostil. Scutit de orice responsabilitate in planul guvernarii, Traian Basescu a adus necontenite critici publice PNL ca partid de guvernamant, premierului indeobste. In acelasi timp, Traian Basescu a actionat pe fata sau pe din dos pentru a submina autoritatea premierului in partid si in guvern: a mentinut teza diversionista a anticipatelor; l-a revocat pe Theodor Atanasiu; l-a lucrat pe Varujan Vosganian; l-a dublat pe premier dand buzna, neinvitat, la sedintele de guvern. 2006 a oferit toate datele pentru ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa cada din fruntea guvernului. Calin Popescu Tariceanu n-a cazut. Un paradox. Paradoxul politic al omului. Depasit doar de un alt paradox tinand tot de Calin Popescu Tariceanu. In ciuda acestor dificultati, 2006 n-a fost un an dezastruos din punct de vedere economic si social.
E de asteptat atunci sa ne intrebam: Cum ar fi aratat bilantul economic si social al lui 2006, daca n-ar fi fost Traian Basescu?
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Americanii care alimentează companiile din România cu energie nucleară proprie
Sursa: green.start-up.ro
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
#NOHACK Dictionary: Adware, pop-up-urile agasante care ne apar pe calculatoare
Sursa: start-up.ro
-
Blue Monday - Cea mai depresivă zi din an
Sursa: garbo.ro
-
Ugg e nevoită să-și schimbe numele după ce a pierdut lupta juridică cu...
Sursa: retail.ro
-
„Jefuirea continuă”: Averea miliardarilor lumii a crescut cu 2.000 de...
Sursa: wall-street.ro
-
Relația dintre Ion Dichiseanu și Sarita Montiel: O poveste de dragoste...
Sursa: kudika.ro