In 2007, Romania va participa in teatrele de operatiuni din afara granitelor cu circa 3.200 de militari fata de 1.900, cati sunt in prezent. Seful statului a explicat ieri, dupa sedinta CSAT, ca cifra prezentata nu ar reprezenta insa o marire a efect

In 2007, Romania va participa in teatrele de operatiuni din afara granitelor cu circa 3.200 de militari fata de 1.900, cati sunt in prezent. Seful statului a explicat ieri, dupa sedinta CSAT, ca cifra prezentata nu ar reprezenta insa o marire a efectivelor, intrucat ea include si unitatile si subunitatile aflate in rezerva NATO.

Pe de alta parte, el insusi a folosit cuvantul ""crestere"" cand s-a referit la efectivele ce vor fi dislocate anul urmator. ""Acum sunt 1.900 de militari, dar numarul este variabil, in functie de tipul de misiune. Spre exemplu, pentru 2007 este planificata participarea la Active and Devour, ceea ce presupune cresterea cu 205 militari - echipajul uneia dintre fregate. In principiu, intentionam sa ne mentinem la numarul actual: 1.900+205, diferenta fiind efective in rezerva, fara ca Romania sa aiba o participare suplimentara. Dar in aceasta crestere mai este planificata participarea cu forte si mijloace pentru executarea misiunilor de politie aeriana in spatiul aerian al statelor baltice - patru avioane MIG 21 Lancer cu toata logistica deplasata deja in tarile baltice"", a explicat Basescu.

LEGILE SIGURANTEI. Presedintele a mai anuntat ieri ca legile sigurantei, asa cum au fost ele trimise de Guvern, necesita ""modificari consistente"". ""Trebuie sa ne asiguram ca serviciile de informatii nu sunt utilizate impotriva cetatenilor, dar si ca serviciile pot garanta protejarea acestora la un nivel cat mai ridicat. Nu as vrea sa exagerez sau sa dau motive de speculatii, dar armata are misiunea sa protejeze cetatenii tarii in timp de razboi. In timp de pace, instrumentele prin care sunt protejati cetatenii Romaniei sunt alcatuite dintr-o intreaga gama, printre care si misiunile serviciilor de informatii de a proteja cetatenii impotriva actelor de terorism. ONG-urile nu vor reusi niciodata sa protejeze eficient cetatenii de actiuni ostile si nu voi renunta la a incerca sa conving cu privire la necesitatea unor structuri eficiente in favoarea unor elogii ieftine - ca iata ce transparente sunt serviciile de informatii"", a spus Basescu.

Desi pe ordinea de zi a CSAT figura un punct important care fusese anuntat de Administratia Prezidentiala drept ""Riscuri de securitate economica cu potential de compromitere a includerii Romaniei in culoarele de transport international al gazelor naturale si al titeiului"", seful statului a refuzat sa dea detalii despre aceste riscuri. In privinta problemelor energetice care au facut obiectul precendentei sedinte a CSAT, Traian Basescu a anuntat doar ca strategia nationala de politica energetica se va aproba anul viitor, iar stocurile de iarna nu mai sunt problema CSAT, atat timp cat ""Guvernul si-a intrat in atributii"" si a ""preluat problema"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.