Ieri, sindicatul „Romania Film“ a trimis o scrisoare adresata Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), Presedintiei si Parlamentului in care a solicitat demiterea din functie a secretarului de stat Ioan Onisei si a consilierului in MCC,
Ieri, sindicatul „Romania Film“ a trimis o scrisoare adresata Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), Presedintiei si Parlamentului in care a solicitat demiterea din functie a secretarului de stat Ioan Onisei si a consilierului in MCC, Cornelia Palos. Primul dintre cei doi este cel care a coordonat strategia de privatizare a cinematografelor, iar Cornelia Palos s-a ocupat de elaborarea strategiei in sine. Sindicalistii au mai cerut emiterea unei ordonante de urgenta care sa aduca toate cladirile care au apartinut regiei inapoi, o hotarare de Guvern prin care RADEF sa fie transformata in societate comerciala pe actiuni si un program guvernamental de relansare a cinematografiei romanesti.

In scrisoare i se cere ministrului Adrian Iorgulescu si anularea Ordonantei de Urgenta din data de 6 decembrie, care pune in aplicare strategia privind privatizarea salilor de cinema si anularea hotararii de Guvern prin care un numar de 18 cinematografe din administrarea RADEF au fost transferate in subordinea consiliilor judetene. Vicepresedintele Sindicatului Liber „Romania Film“, Henter Bela, a declarat pentru NewsIn ca „aceasta strategie de vanzare nu este, de fapt, o strategie serioasa de privatizare, pentru ca nu se bazeaza pe un studiu de fezabilitate“. Sindicalistii i-au acuzat pe Onisei si pe Palos ca sunt „artizanii jafului de circa un miliard de euro“ din cinematografia romaneasca. Valoarea actuala a celor peste 300 de sali de cinema din administrarea si patrimoniul RADEF este de aproximativ un miliard de euro, deoarece cea mai mare parte a acestor imobile sunt situate in centrul oraselor.

Pe langa demiterea celor doi, se mai doreste si sanctionarea lui Onisei, cat si indepartarea Corneliei Palos din structura Centrului National al Cinematografiei. Aici, ea reprezinta ministerul in consiliul de administratie.

Henter considera ca strategia de privatizare a cinematografelor este de fapt o „strategie de vanzare“ a salilor de cinema si constituie „cel mai mare jaf imobiliar din istoria recenta a Romaniei“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.