Arabia Saudita a amenintat ca va compromite diplomatia lui Blair. Procesul de pace din Orientul Mijlociu a fost miza pentru care Marea Britanie a preferat sa renunte la o ancheta care implica firma de armamant BAE Systems si autoritatile din Arabia S

Arabia Saudita a amenintat ca va compromite diplomatia lui Blair. Procesul de pace din Orientul Mijlociu a fost miza pentru care Marea Britanie a preferat sa renunte la o ancheta care implica firma de armamant BAE Systems si autoritatile din Arabia Saudita.
Britanicii au sacrificat o ancheta majora de coruptie in favoarea procesului de pace din Orientul Mijlociu si a relansarii discutiilor dintre israelieni si palestinieni. Cel putin asa noteaza presa din Regatul Unit, care incearca sa motiveze abandonarea cercetarilor care vizau contractul intre Arabia Saudita si furnizorul britanic de echipamente militare BAE Systems, cu care a lucrat si Romania. Potrivit publicatiei Mail on Sunday, continuarea anchetei demarate luna trecuta la Londra ar fi dinamitat toate eforturile premierului Tony Blair de a-i convinge pe israelieni si palestinieni sa se reaseze la masa negocierilor.
AMENINTARI. Blair se afla in plin turneu in Orientul Mijlociu, avand pe agenda intalniri cu premierul israelian, Ehud Olmert, si cu presedintele palestinian, Mahmoud Abbas. De ofensiva diplomatica a premierului britanic s-ar fi ales insa praful daca Arabia Saudita ar fi intervenit in acest sens. Surse diplomatice citate de Mail on Sunday au afirmat ca Ryiadul chiar a amenintat in acest sens Londra, spunand ca, daca ancheta nu ia sfarsit imediat, isi va folosi influenta pentru a zadarnici tentativa lui Blair de a se intalni cu liderul palestinian. Alte amenintari lansate de sauditi au facut referire la expulzarea militarilor si a agentilor speciali britanici aflati in regat. De asemenea, Arabia Saudita urma sa nu le mai comunice britanicilor informatiile cu privire la lupta impotriva terorismului, dupa cum noteaza si saptamanalul The Observer.
Presiunile au dat roade, iar procurorul general de la Londra a anuntat inchiderea anchetei de coruptie, invocand ""ratiuni de securitate nationala si internationala"".
Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) detinea informatii potrivit carora contractele semnate de BAE cu Arabia Saudita, din 1985 pana in prezent, pentru achizitionarea de avioane de vanatoare, s-a lasat cu foloase necuvenite insemnate varsate in conturile sauditilor.

INFO


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.