Se stramba unii cand il ciupesc pe omul care merge precum o rata plictisita de propria soarta. ""Asta merge de parca ii sar piulitele de la solduri."" Dar mersul acesta labartat nu este numai inestetic, ci el provoaca si dureri de spate, fiindca bala
Se stramba unii cand il ciupesc pe omul care merge precum o rata plictisita de propria soarta. ""Asta merge de parca ii sar piulitele de la solduri."" Dar mersul acesta labartat nu este numai inestetic, ci el provoaca si dureri de spate, fiindca balansul acesta, cand pe un picior cand pe altul, solicita din greu vertebrele din zona lombara. De altfel, nu exista om care pe parcursul vietii sa nu fi fost cuprins de dureri de spate. Mari congrese internationale isi fixeaza ca singura tema a dezbaterilor durerea de spate. Se zice ca nici acum coloana vertebrala a omului nu a terminat procesul de adaptare la pozitia bipeda.
Ce sfaturi le dau medicii oamenilor ca sa-si protejeze coloana vertebrala, mai ales in zona salelor, acolo unde este mai solicitata. Cum am mai aratat, omul nu trebuie sa mearga leganat. In al doilea rand, trebuie sa evite mersul in dorul lelii. Pasul cu talpa aproape neridicata, pasul cu talpa tarata pe sol, acest stil de mers reprezinta o sursa de dureri provocate coloanei vertebrale, si tot in zona lombara. Este bine de luat in considerare si un alt sfat. Cand avem de carat greutati, sa le repartizam in ambele maini. Cu mana dreapta sa ducem o plasa de cumparaturi, in mana stanga sa ducem cealalta jumatate din targuielile facute, pentru a repartiza echilibrat solicitarile asupra membrelor si coloanei vertebrale. Si mai este de luat aminte si ca ne facem rau daca ridicam o greutate cu picioarele drepte, lasand tot efortul pe seama coloanei vertebrale. Greutatile se ridica din pozitia pe vine, in asa fel genunchii indoiti si picioarele descarcand de efort coloana.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.