Marti, 19 decembrie, la ora 15, 30, va avea loc la galeria Ministerului Culturii si Cultelor, din Capitala, vernisajul expozitiei de grafica religioasa intitulata „Aripi de inger“ a unuia dintre cei mai importanti artisti plastici din ta
Marti, 19 decembrie, la ora 15, 30, va avea loc la galeria Ministerului Culturii si Cultelor, din Capitala, vernisajul expozitiei de grafica religioasa intitulata „Aripi de inger“ a unuia dintre cei mai importanti artisti plastici din tara noastra, Elena Murariu. Prin lucrarile sale, doamna Murariu reuseste sa recompuna intr-un limbaj specific marea Taina a existentei noastre crestine, sa bucure si sa indemne la smerenie, respect si iubire. Acest eveniment artistic de exceptie, deschis spre meditatie nu intamplator in chiar ultima saptamana a Postului Nasterii Domnului, in vecinatatea ulitelor Muzeului Satului, ne readuce in suflete bucuria sarbatorilor de iarna traita sincer doar in tainica si inca nu pe deplin alterata lume a satului romanesc.

Lucrarile de grafica ce alcatuiesc acest manunchi expozitional vorbesc intr-un limbaj plastic despre marile sarbatori crestine, ingerii luminii, zbor, pasari, sfinti, calugari si oameni in relatiilor lor cu divinitatea. Desenele-icoane transpun „insemnarile“ unor meditatii pe teme crestine, schite de praznicare, chipuri de sfinti, propuneri de izvoade, notatii documentare, ca in caiete le de modele. Unele dintre aceste izvoade au fost deja transpuse pe lemn, devenind icoane de catapeteasma. Schitele lor au ramas acum un material documentar pretios si de sine statator.

Euharistia, urcusul vietii crestine si marile sarbatori
Astfel de icoane pe hartie din care sau nascut icoane pe lemn sunt cele legate de sfintii Brancoveni sau Sfantul Stefan cel Mare. Altele, precum cele ale Sfantului Serafim de Sarov, Ioan Gheorghe Hozevitul si Sfantul Nicolae vor deveni icoane de catapeteasma. Lemnele asteapta. „Desene ca 'Iisus cu Vita>>, 'Douasprezece cosuri cu Firmituri>>, 'Talharul cel bun>>, 'Cina cea de Taina>>, 'Sfantul Potir>> sau 'Sfanta Maria Egipteanca>> primind impartasania sunt meditatii pe tema Euharistiei. Desenul 'Scara lui Iacob si Escher>> vorbeste despre sensul urcusului vietii crestine.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.