Kosovo, Afganistan, Irak. Ionel Vranceanu, la 39 de ani, este singurul preot roman care a fost in toate cele trei teatre de operatii. A sfintit tehnica de lupta si a adus incredere in sufletele militarilor ""detasati"" timp de sase luni in punctele f

Kosovo, Afganistan, Irak. Ionel Vranceanu, la 39 de ani, este singurul preot roman care a fost in toate cele trei teatre de operatii. A sfintit tehnica de lupta si a adus incredere in sufletele militarilor ""detasati"" timp de sase luni in punctele fierbinti ale globului.

In biserica ""Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul"" a Brigazii 282 din Focsani, slujba de Sfantul Nicolae s-a incheiat; cei cativa militari care au asistat la ritual au plecat spre birourile lor. Parintele Vranceanu si-a pus peste sutana haina de camuflaj. Privirile i-au cazut peste lada de metal, aflata aproape de locul unde se vand lumanarile. Acum, lada e goala, neteda, fara zgarieturi, ca si cum ar fi stat dintotdeauna acolo in biserica si n-ar fi trecut din masina in avion si iarasi in masini, de zeci de ori, in drumurile parintelui prin Kosovo, Afganistan si Irak. De fiecare data cand pleaca, Ionel Vranceanu indeasa in cutia metalica Sfanta Evanghelie, crucea, lumanari, tamaie, paine sfintita pentru o luna de zile, un pic de agheazma, grau pentru coliva, cartile de cult si hainele pentru slujit. Nici o arma, doar credinta si speranta ca peste sase luni se vor intoarce cu totii sanatosi.

ORTODOX PRINTRE MUSULMANI. Prima sa iesire cu trupele in afara tarii a fost in Kosovo. Si-a lasat cei doi copii in grija sotiei si a plecat chiar de Craciun, sa oficieze slujba pentru militarii romani aflati acolo. Nu a fost obligat sa o faca, dar a vrut sa fie alaturi de oamenii ""din curte"". ""M-am intors cu un mare gol in suflet. Doua saptamani am plans, n-am fost om. Am vazut in Kosovo sate intregi mutate in cimitire proaspete; biserici arse, cladiri daramate. Langsa zidul unei manastiri zacea o maicuta decapitata; iesiese sa aduca inapoi o vita si o omorase un albanez.""
Parintele a fost dus de razboaie numai prin tari unde religia principala este cea musulmana. ""Salamalecum alecum salam"", rosteste parintele cele cateva vorbe in araba pe care le cunoaste. ""Am fost bine primit de musulmani; s-au bucurat cand au vazut ca si noi ne rugam si ca le respectam credinta."" Pe unul dintre enoriasi, capitanul Ciprian Nastase, 34 de ani, tocmai fervoarea cu care se discuta despre credinta in lumea musulmana l-a facut sa se apropie de Dumnezeu: ""In Irak m-am spovedit dupa foarte multi ani. Asa am simtit in momentul ala; eram departe de sotie si de fetita si-mi era dor. Acolo ai mai mult timp sa te gandesti. De la parinte am invatat ca grija fata de omul de langa tine e cel mai important lucru intr-o misiune.""

RITUALURI IN RAZBOI. Intre iulie 2004 si ianuarie 2005, parintele Vranceanu a insotit militarii in Afganistan, la Kandahar. In octombrie au avut loc primele alegeri libere din istoria Afganistanului, iar militarii romani au asigurat ordinea publica. ""Langa stadionul principal, unde le executau altadata pe femeile adultere, elicopterul NATO a adus voturile pentru a fi numarate. Eu le-am sfintit campul."" In cele sase luni, militarii au prins departe de casa Craciunul si alte sarbatori. ""Faptul ca puteam merge la biserica si indeplini ritualurile asa cum am fi facut-o acasa conta foarte mult pentru noi"", spune caporalul Cristi Croitoru (26 ani). In razboi, o zi incepe cu un briefing, o scurta sedinta la care participa comandantul si consilierii sai apropiati. Preotul spune pilda zilei. Urmeaza apoi rugaciunea de dimineata. Inainte de plecarea in orice misiune, preotul face impreuna cu militarii o scurta rugaciune. ""Am spus-o de vreo mie de ori; ziua sau noaptea, si in Irak si in Afganistan: «Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, cel ce ai calatorit cu Luca si cu Cleopa spre Emaos, cel ce ai trimis inger pazitor lui Tobie si lui Iosif in Egipt, calatoreste si cu militarii nostri in misiunile lor, trimite-le lor inger pasnic ocrotitor, care sa-i fereasca pe ei de toata reaua intamplare. Intoarce-i sanatosi din misiunile lor, ocrotindu-i cu harul Sfantului Duh si prin stropirea cu aceasta apa sfintita»"".
Preotul spune ca cele mai grele incercari pentru un militar sunt dorul de familie si decesul unui parinte sau al unui copil. ""Ei stiu ca nu pot parasi teatrul de operatiuni pentru a ajunge acasa. Am invatat din Afganistan ca e bine sa am la mine grau, nuca si vin. Am facut coliva, ne-am rugat impreuna pentru cel care a murit si am incercat sa-l fac pe militar sa constientizeze ca ii poate ajuta sufleteste pe cei din familie chiar daca e departe.""

FARA GRANITA. Un preot militar spovedeste barbati obisnuiti cu disciplina. Pacatele lor sunt aceleasi ca ale tuturor oamenilor. Desi ocaziile de a cadea in ispita, cand sunt in teatrul de operatiuni, sunt aproape inexistente, dorinta de spovedanie ii ajunge mai degraba acolo. Vin la parintele roman si militari din alte tari, ortodocsi. Parintele spune ca ei se spovedeau in engleza, el ii dezlega si ii intreba daca se considera vrednici de a primi impartasania.

PRIETENIE. Ionel Vranceanu pastreaza legatura cu preotul italian Giorgio Nencini, impreuna cu care a oficiat mai multe slujbe


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.