Guvernatorul-gunoier al Deltei Dunarii, Paul Cononov, isi da din nou in petic, amendand fara nici un motiv pescarii care il contesta. Si asta dupa ce initial le-a spus ca ii sustine si ca ii va ajuta. Amenzile sunt de cate 10 milioane de lei.

Guvernatorul-gunoier al Deltei Dunarii, Paul Cononov, isi da din nou in petic, amendand fara nici un motiv pescarii care il contesta. Si asta dupa ce initial le-a spus ca ii sustine si ca ii va ajuta. Amenzile sunt de cate 10 milioane de lei.

In luna noiembrie, pescarii din complexul Somova - Parches - zona in care inca functioneaza o concesiune - au protestat impotriva conducerii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Motivul? Abuzurile agentilor ecologi, care, in loc sa-i controleze pe pescari, le rupeau acestora plasele de pescuit si ii bateau. Paul Cononov a acceptat sa se intalneasca la Somova cu pescarii, iar acestia i-au aratat setcile taiate de motorul de barca, paguba de 20 de milioane de lei. Cononov i-a ascultat pe pescari, si-a notat reclamatiile acestora si numele lor si le-a promis oamenilor ca va face lumina in acest caz si adevarul va iesi la iveala. La scurt timp, in loc sa-si pedepseasca agentii, le-a administrat pescarilor, ale caror nume si le notase, amenzi de cate 10 milioane de lei. Primul pescar care a vorbit la intalnirea de la Somova
s-a ales cu 15 milioane amenda. Motivul amenzii este aiuritor: pescarii nu au autorizatie de pescuit.

JUSTIFICARI SI MINCIUNI. Cononov se face ca nu stie ca acolo unde exista concesiuni pescarii trebuie sa aiba doar permise de pescuit, autorizatiile fiind necesare doar in zonele unde sunt organizatii de pescari. Paul Cononov a anuntat ca la ARBDD a inceput o ancheta interna impotriva agentilor ecologi acuzati de pescari. Guvernatorul-gunoier spune ca ancheta este gata, dar nu poate face inca publice concluziile, intrucat, in paralel, a sesizat si Politia. Surpriza insa! Sefii IJP Tulcea infirma ca exista vreun demers in acest sens. Nu este prima data cand Cononov nu spune adevarul. Guvernatorul justifica nemultumirile pescarilor prin aceea ca ARBDD a inceput cu adevarat sa-si faca datoria, iar acest lucru deranjeaza pe multi.

CONCESIONARUL-PROBLEMA. Firma care a castigat dreptul de pescuit si exploatare in complexul Somova - Parches le-a creat multe probleme actualilor guvernanti. Nefiind de acord cu abuzurile autoritatilor, care refuzau sa emita documentele pe care erau obligati de lege sa le elibereze, societatea a actionat in justitie atat Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, cat si Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Mai mult decat atat, a si castigat respectivele procese. Seful ANPA a fost chiar obligat de instanta sa plateasca despagubiri din propriul salariu. Administratorii societatii considera ca verdictele din instanta ar putea reprezenta motivul pentru ceea ce li se intampla pescarilor lor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.