Cum serbezi intrarea in UE? Cum te vei simti in Uniune? Ce vei face imediat dupa? Intrebari pe care le-am auzit in ultima vreme mai ceva ca onomatopeele lui Gigi Becali. Intram in UE. Ashea, si? Ma intreb cati dintre noi isi dau seama
Cum serbezi intrarea in UE? Cum te vei simti in Uniune? Ce vei face imediat dupa? Intrebari pe care le-am auzit in ultima vreme mai ceva ca onomatopeele lui Gigi Becali. Intram in UE. Ashea, si? Ma intreb cati dintre noi isi dau seama ca nu e mare lucru. Ca, pe o lista de plusuri si minusuri, partea a doua trage rau la cantar. Nu va mai bucurati ca niste copii prosti de la gradinita, ca nu o sa umble cainii cu covrigii in coada. Suntem pur si simplu o mare adunatura de 22 de milioane 500 de mii de consumatori de produse, de pe la cine stie ce tara care are surplus. UE a inceput deja sa ne boicoteze produsele autohtone. Daca pana cum au inceput sa impuna restrictii la productia interna, ei bine, s-a trecut si la export. Pana nu te dai de trei ori peste cap sa te faci musca, productia interna nu face un triplusalt cu dublu tulup, nu mai are ce pupa piata de dincolo. Pai ce, porcua€™ de Danemarca sau vaca nebuna de Olanda n-ar vrea si ea gura romanului de pe urma? Daca Italia se gandeste serios la intoarcerea la lira, noua ni se face pregatirea la moneda unicaa€¦ Noi ne intrebam si ne-am pus niste intrebari la care poate ar fi util sa va ganditi si dumneavoastra.
Cum ar fi? Cum ar fi ca granitele sa fie inchise nu la iesire, ci la intrare? Cum ar fi ca produsele alimentare fabricate in interior sa nu mai fie taxate, in defavoarea importurilor? Cum ar fi ca Romania sa invete sa produca astfel incat sa-si asigure nevoia personala si sa nu mai fie obligata la atata ""pupat-sezut"" european? Cum ar fi sa ramanem noi la leul asta amarat, care cica in ultimul timp ar fi cea mai sigura moneda? Cum ar fi ca fostul granar al Europei sa renasca si sa fie granarua€™ tarii? Cum ar fi ca Romania sa umfle si ea plamanua€™ si sa zica si ea ce are de zis, sa nu mai mearga blat intr-atat?
E clar ca ar fi si lucruri bune de bifat la intrarea in marea familie. Dar parca ne-am cam zdrelit genunchii de atata drum pana in UE. Parca pretul e cam mare si noi, ca cetateni simpli, nu stiu, zau, daca, in afara de faptul ca putem iesi din tara mai repede ca altadata, mai avem altceva cu care sa ne laudam. Dar, revenind la zicala cu care romanua€™ e invatat, si anume ""bine ca nu e mai rau"", ne-om obisnui si cu gustua€™ de plastic si de hartie creponata al alimentelor europene. Poate UE ne va hrani cu substante descoperite si stiute doar de ea, care ne vor asigura imbalsamarea eterna.
Suntem bucurosi? Om vedea... Ne va fi bine si la vara cald? Om vedeaa€¦
Faza urata e ca, daca nu ne va placea, va trebui sa invatam sa suportam, ulterior sa ne si placa. Nu prea vad eu un referendum national, cu intrebarea ""vrei sa iesim din UE?"". Nu prea e cale de intors. Odata ""intrati"", iesim cand va face plopua€™ pere si rachita iaurt de import. E o casatorie pe interes si trebuie sa realizam asta. Noi suntem o fata batrana, dar virgina, trecuta prin viata, dar cu o zestre de luat in seama. Avem guri de hranit! Alo! Alooooa€¦! Sa se opreasca bunicua€™ din taiat porcua€™ in conditii ""inumane"". Sa nu mai produca matusa tuica aflata in ilegalitatea Uniunii. Lasati branza de burduf facuta de vecina cu mana ei, ca Franta produce si ea, la fel, cu aceleasi chimicale cu care face si ambalajua€™. Ca doar n-or schimba chimicalelea€¦
Suntem parca totusi putin cam luati pe sus de obligatia globalizarii. Plus ca mai trebuie, mai de buna voie, mai nesiliti de nimeni, sa ne si bucuram. Ca nah, doar nu degeaba s-au alocat 3 milioane de euro pe degeaba in Bucuresti pentru evenimentele
dedicate intrarii in adunaturaa€¦
Pai, Voltaj - 400 de mii, 3SE - 450 de mii, Anda Adam - 200, cu ce se mai plateste pe confetti si artificii, spagi si comisioane, iata baniia€¦ de restul, caramele. Bucurati-va! Intram! Watch us, we are going in!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.