Vizibil iritat de comentariile lui Traian Basescu la investirea liberalului Varujan Vosganian in functia de ministru al Economiei, premierul Tariceanu i-a dat ieri replica presedintelui. Vizibil iritat de comentariile lui Traian Basescu la in

Vizibil iritat de comentariile lui Traian Basescu la investirea liberalului Varujan Vosganian in functia de ministru al Economiei, premierul Tariceanu i-a dat ieri replica presedintelui.

Vizibil iritat de comentariile lui Traian Basescu la investirea liberalului Varujan Vosganian in functia de ministru al Economiei, premierul Tariceanu i-a dat
ieri replica presedintelui.
Premierul Tariceanu a iesit ieri pentru a-l infrunta public pe presedintele Basescu, dupa ce seful statului a afirmat in urma ceremoniei de investire a lui Varujan Vosganian ca ministru al Economiei ca nu este unul dintre cei mai mari sustinatori ai numirii acestuia. ""Afirmatii de genul celor formulate marti de presedintele Traian Basescu la adresa noului ministrul al Economiei, Varujan Vosganian, sunt inacceptabile pentru un membru al Guvernului, pentru ca se pune semnul intrebarii asupra mandatului sau. Parlamentul a aprobat prin vot numirea domnului Vosganian ca membru al Guvernului. Dupa ce Parlamentul si-a exprimat prin vot aceasta pozitie, nu stiu sa existe cadrul constitutional pentru ca o alta institutie a statului, fie ea si Presedintia, sa exprime comentarii ca acelea pe care le-am auzit ieri la ceremonia de investire"", a spus Tariceanu. El a subliniat ca raporturile dintre cei care sunt in fruntea unor institutii nu se construiesc pe baza unor sentimente sau resentimente, ci pe baza unor reguli date de Constitutie si de legile in vigoare.
OPSPI. Premierul a mai spus ca-i va trimite presedintelui si ordonanta privind transferul OPSPI la AVAS "" pentru a vedea foarte clar ce prevede acest act, pentru ca am sesizat ieri ca par sa existe niste confuzii, si nu mi-as dori acest lucru"". El a explicat ca decizia de trecere a OPSPI la AVAS a fost discutata inclusiv cu Traian Basescu si cu Emil Boc, presedintele PD, si ca la momentul respectiv acestia nu au avut obiectii si au fost de acord cu aceasta masura, desi stiau ca portofoliul Ministerului Economiei urma sa fie preluat de democrati. In plus, ordonanta a fost data pe circuitul de avizare cu cateva saptamani inainte de a intra in Guvern. Tariceanu a mai spus ca Ministerul Justitiei a venit cu observatii la textul ordonantei, ce vor fi discutate si incluse in text daca sunt pertinente, si ca avizul privind legalitatea actului trebuie dat pana astazi, altfel va fi aplicat acordul tacit.
MINCIUNA. Tariceanu ""dezinformeaza"" cand sustine ca Basescu a fost de acord cu transferul OPSPI, afirma purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. ""Ceea ce a sustinut presedintele a fost trecerea procesului de privatizare la AVAS, iar administrarea societatilor comerciale, inclusiv cele cu capital minoritar romanesc, sa ramana la MEC pana la incheierea procesului de privatizare"", precizeaza aceasta, aratand ca presedintele e obligat de mandatul sau la ""vigilenta"" si ""are tot dreptul sa fie ingrijorat de modul in care sunt administrate societatile comerciale, iar «cultura institutionala» nu poate acoperi suspiciunile de coruptie in domeniul energetic"". Pe de alta parte, Saftoiu califica drept ""surprinzatoare"" abordarea primului ministru cum ca in alte tari din UE ministerele administreaza doar politica in domeniu, si nu societati comerciale, amintind ca in Franta exista mari societati administrate de ministere.

Opinie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.