Incalzirea globala continua sa ameninte Pamantul. Un studiu realizat recent de un grup de cercetatori in geofizica de la Universitatea Colorado din Statele Unite arata ca Polul Nord ar putea ramane fara zapada si fara gheata in 35 de ani. RECORDUR

Incalzirea globala continua sa ameninte Pamantul. Un studiu realizat recent de un grup de cercetatori in geofizica de la Universitatea Colorado din Statele Unite arata ca Polul Nord ar putea ramane fara zapada si fara gheata in 35 de ani.

RECORDURI TRISTE. Oamenii de stiinta au folosit computerele pentru a demonstra cum va arata Oceanul Arctic in anul 2040 in contextul in care pe glob se inregistreaza temperaturi tot mai ridicate. Potrivit studiului, dat publicitatii cu cateva zile inainte de inceperea ""Anului International Polar - 2007"", gheata de la Polul Nord este, de aproximativ trei decenii, intr-un proces continuu de topire. In doar zece ani, suprafata de 5,9 kilometri patrati de gheata s-a diminuat pana la aproximativ doi kilometri patrati. Ceea ce inseamna ca in urmatorii 33 de ani Oceanul Arctic ar putea creste in marime, iar fauna polara ar disparea.

ANI DE STUDIU. In urma cu sase ani, o echipa de cercetatori norvegieni a publicat o serie de articole despre modificarile climatice. Ei au avansat ideea aparitiei in viitor a unei zone arctice fara gheata, care va crea o posibilitate de navigatie intre Europa si Japonia prin nordul Asiei si exploatarea zacamintelor de petrol si gaze.

Interesul oamenilor de stiinta pentru incalzirea globala a devenit tot mai accentuat in ultimii ani. Un profesor american avertiza recent ca temperaturile de acum 55 de milioane de ani - de 24 de grade Celsius - s-ar putea reintoarce la Polul Nord.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.