Perspectivele comertului electronic romanesc, discutate in cadrul unui workshop organizat de Vodanet, depind in mare masura de creativitatea manifestata in onlineul romanesc si de o reorientare a marketingului. Circa 600.000 de romani se ins

Perspectivele comertului electronic romanesc, discutate in cadrul unui
workshop organizat de Vodanet, depind in mare masura de creativitatea manifestata in onlineul
romanesc si de o reorientare a marketingului.

Circa 600.000 de romani se inscriu in profilul clientului-tinta al magazinelor online: au intre 24 si 37 de ani, cu studii universitare, salarii de peste 500 de euro si, lucru important, posesori ai unui card de credit. Problema principala a comertului electronic este in prezent o marketare necorespunzatoare, care nu se adreseaza acestui public, considera Madalin Matica, director DotCommerce, avertizand ca 60% din E-magazine ar putea disparea in 2007.

SUGESTII. El apreciaza ca strategiile curente de marketing bazate pe preturi cat mai scazute sunt falimentare pe termen lung. Miscarea castigatoare ar fi incercarea de fidelizare a cumparatorului. Serviciile sunt cele mai importante pentru un cumparator din mediul online, pretul fiind pe locul doi in topul criteriilor. De asemenea, sectorul care ar trebui sa fie cel mai atractiv pentru antreprenorii din spatiul virtual ar trebui sa fie cel al niselor, al ofertelor specializate.

PROBLEME. Din pacate, internetul romanesc se confrunta cu lipsa inovatiei si a initiativelor, si asta
s-ar putea sa ne coste mai ales dupa aderarea la UE. Un alt neajuns al acestei piete este reprezentat de mentalitatea utilizatorilor de card. Mai putin de 10% din numarul total de carduri de pe piata sunt carduri de credit, restul fiind de debit. Din cele de debit doar 4.000 au fost activate pentru utilizare pe internet, in conditiile in care in Romania exista 8,5 milioane de posesori de carduri. Magazinele online se inmultesc intr-un ritm alert, insa numarul celor cu o activitate cu adevarat semnificativa este de circa 100.

E-MAGAZINE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.