11 Decembrie 2006

Lectura de 5 minute

Dupa cåteva ore de discursuri dure, fluieraturi si huiduieli, Mircea Geoana a fost reales de catre cei prezenti la Congresul PSD presedinte al partidului

Contracandidatii lui Mircea Geoana la sefia PSD, respectiv Sorin Oprescu si

Dupa cåteva ore de discursuri dure, fluieraturi si huiduieli, Mircea Geoana a fost reales de catre cei prezenti la Congresul PSD presedinte al partidului

Contracandidatii lui Mircea Geoana la sefia PSD, respectiv Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan, au incercat prin declaratii dure sa-i minimalizeze sansele lui Geoana de a ajunge din nou presedinte al partidului

Dupa discursul lui Geoana, Iorgovan a anuntat ca se retrage din cursa si a recomandat delegatilor care il sprijineau sa-l voteze pe Oprescu

La råndul lui, presedintele PSD Bucuresti a demascat jocurile de culise sustinånd, indirect, ca Geoana ar fi implicat in manevrele de dinaintea Congresului

Cu toate acestea, actualul sef al PSD a cåstigat din nou sefia fostului partid de guvernamånt, in conditiile in care Ion Iliescu (marele perdant al Congresului de anul trecut cånd a fost invins de Mircea Geoana) a uzat de toata infuenta sa pentru a convinge delegatii de faptul ca Oprescu este cel mai bun pentru a ocupa scaunul din Kiseleff

Geoana a fost ales presedinte cu peste 900 de voturi , in timp ce Oprescu a reusit sa strånga doar aproximativ 400

Mircea Geoana: Nu a fost armonie in Paradis intotdeauna
Sorin Oprescu: Am fost vandut de unii lideri ai PSD

Schimb de replici dure, ieri, la Congresul PSD. Contracandidatii lui Mircea Geoana la sefia PSD, respectiv Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan, au incercat prin discursuri dure sa-i minimalizeze sansele lui Geoana de a ajunge din nou presedinte al partidului. Dupa discursul lui Geoana, Iorgovan a anuntat ca se retrage din cursa si a recomandat delegatilor care il sprijineau sa-i dea voturile lui Oprescu. La randul lui, presedintele PSD Bucuresti a demascat jocurile de culise sustinand indirect ca Geoana ar fi implicat in manevrele de dinaintea Congresului.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a sustinut, ieri, in discursul tinut la Congresul partidului, ca depunerea unei motiuni de cenzura sau declansarea alegerilor anticipate nu trebuie privite ca riscuri, ci ca o sansa pentru PSD, daca sunt facute la momentul ales de PSD si in conditiile impuse de fostul partid de guvernamant.

Tinta: Alianta si Basescu
El a criticat „combinatia dintre autoritarism si amatorism“ a Aliantei PNL-PD si a lui Traian Basescu. Potrivit lui Geoana, Basescu reprezinta un pericol pentru democratia romaneasca, fiind „omul-stat“. De asemenea, Geoana a acuzat PD de faptul ca reprezinta „virusul instabilitatii politice“. „Traian Basescu si PD reprezinta, pentru Romania, o adevarata axa a raului“, a opinat liderul social-democrat. Mircea Geoana a adaugat ca PSD nu va sprijini niciodata un partid care il sustine pe Traian Basescu. El i-a sugerat lui „Traian Boc“ (aluzie la denumirea pe care secretarul general al PD, Vasile Blaga, i-a adresat-o presedintelui PD - n.r.) sa se retraga de la guvernare si sa recunoasca esecul Aliantei. „Ce partid! Sa nu recunoasca nici macar numele presedintelui!? Asta da adunatura“, a mai spus Geoana.

Sprijin pentru Iliescu si Geoana
De asemenea, Geoana i-a asigurat pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase ca pot conta pe sprijinul partidului in problemele pe care le au in justitie.

De la Adrian la Iliescu
„Nu a fost armonie in paradis intotdeauna, dar vreau sa ii spun si lui Adrian (Nastase - n.r.), asa cum ii spun si domnului Iliescu, ca se pot baza pe noi ca prieteni si colegi adevarati“, a afirmat el.

Oprescu l-a ignorat pe Geoana
Iesit pe holuri, Oprescu a preferat, in timpul discursului lui Geoana, sa arunce o ultima privire asupra propriului discurs si sa faca ultimele retusuri, sfatuindu-se si cu unii dintre consilierii lui. Si celalalt contracandidat al lui Geoana la presedintia partidului, senatorul Antonie Iorgovan, a plecat din sala in timpul discursului acestuia, el evitandu-l insa pe Oprescu si plimbandu-se solitar pe holuri.

Iliescu l-a sustinut pe seful PSD Bucuresti
Senatorul PSD Ion Iliescu le-a explicat delegatilor la Congresul extraordinar ca a acceptat pozitia de presedinte de onoare pentru a da un semnal politic al faptului ca PSD nu este un partid „anti-iliescian“, dar a aratat ca nu va accepta si pozitia de „figura expusa in vitrina“. Iliescu a spus ca a avut o serie de retineri in a accepta aceasta functie, bazat pe faptul ca este impotriva crearii de functii pentru oameni. El a aratat ca aceasta functie echivaleaza cu cea de arbitru, care sa asigure respectarea principiilor vietii democratice in cadrul PSD. Presedintele fondator al PSD a mentionat ca anteriorul Congres „i-a lasat un gust amar“. Potrivit afirmatiilor sale, cel mai mult a fost afectat nu de faptul ca nu a fost presedinte, ci de motivatia unora, potrivit careia „va fi mai bine fara Iliescu, care este un produs expirat“.

A fost tentat sa-si faca partid
Iliescu a spus ca a fost tentat sa paraseasca partidul si sa creeze o noua formatiune politica, dar nu a dat curs acestui demers.
„La urma urmei, de ce sa plec eu din acest partid?“, s-a intrebat retoric Iliescu, in aplauzele delegatilor.

Coruptii din PSD, blamati
Iliescu si-a cerut scuze pentru faptul ca a dat dovada de slabiciune, in timpul ultimului mandat prezidential, fata de unele „acte nedemne“ ale unor politicieni PSD din acea vreme.
„Imi cer scuze cetatenilor romani pentru slabiciunea de care am dat dovada in combaterea acestor acte nedemne de oameni politici responsabili“, a spus el, dupa ce afirmase ca, in timpul guvernarii PSD, au existat unii lideri ai partidului care au comis excese pe planul imoralitatii, al acumularilor de averi.
Iliescu a mai spus ca, pentru a avea o sansa in viitor, PSD trebuie sa isi asume si trecutul. Fostul presedinte nu a avansat nume concrete in aceste afirmatii ale sale.

Comunismul, arma presedintelui
„Cei care abordeaza la Cotroceni asa-zisa condamnare a comunismului (...) pregatesc de fapt presedintelui Traian Basescu o arma pentru discriminarea si subminarea PSD si a liderilor lui, pentru revenirea la un regim autoritar, la un partid stat, construit dintr-un liberalism mimetic si din trunchiul starmb al unui populism de cea mai joasa speta“, a mai afirmat Iliescu.

Iorgovan s-a retras pentru Oprescu

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.