11 Decembrie 2006

Lectura de un minut

Dupa integrare, Romania va putea beneficia de finantari nerambursabile de peste 30 de miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, celei scolare sau spitalicesti, a agriculturii si mediului rural, dar si pentru cresterea competitivita

Dupa integrare, Romania va putea beneficia de finantari nerambursabile de peste 30 de miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, celei scolare sau spitalicesti, a agriculturii si mediului rural, dar si pentru cresterea competitivitatii firmelor.

Fondurile sunt alocate pentru perioada 2007-2013 si vor putea fi obtinute pe baza unor programe nationale de dezvoltare, proiecte viabile si bani pentru cofinantare.

FINANTARE. ""Va trebui sa invatam sa cheltuim cateva zeci de milioane de euro in fiecare zi, transparent si in folosul cetateanului"", considera Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor. El este insa optimist si estimeaza ca Romania va reusi sa atraga intre 85% si 90% din sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Pentru a nu avea probleme la accesarea fondurilor Uniunii Europene, autoritatile locale vor asigura cofinantarea doar a 2% din valoarea proiectelor, celelalte fonduri fiind acoperite de bugetul de stat. Sumele atrase de la Uniunea Europeana necesita o cofinantare din partea Romaniei de 15% sau 30%, numai o mica parte din proiecte fiind acoperita in totalitate din fonduri europene.

PROBLEME. Reprezentantii Comisiei Europene ne avertizeaza insa ca mai avem multe de facut pana vom intra in posesia banilor. Asta si din cauza ca Romania nu
si-a definitivat inca planurile nationale de dezvoltare si programele operationale prin care ne vor veni finantarile. ""Este vital sa se finalizeze aceste lucruri cat mai repede, pentru ca la 1 ianuarie 2007 ceasul incepe sa ticaie, iar noi, cei din Comisia Europeana, care gestionam aceste fonduri, vom putea transfera bani Romaniei, dar nu vom face acest lucru daca nu va exista un program operational asupra caruia sa se fi puse de acord ambele parti"", a declarat Peter Jorgensen, directorul general al DG Employment al Comisiei Europene, in cadrul seminarului ""Fonduri structurale si de coeziune"". El a atras atentia ca autoritatile au inca o problema cu asigurarea cofinantarilor.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.