Finalul saptamanii trecute a adus clarificari in Alianta. PD s-a reunit in Consiliul de Coordonare, cu aceasta ocazie liderii democrati pronuntandu-se, oficial, pentru colaborarea cu viitorul Partid Liberal Democrat al lui Theodor Stolojan, consider

Finalul saptamanii trecute a adus clarificari in Alianta. PD s-a reunit in Consiliul de Coordonare, cu aceasta ocazie liderii democrati pronuntandu-se, oficial, pentru colaborarea cu viitorul Partid Liberal Democrat al lui Theodor Stolojan, considerand ca aceasta formatiune a devenit „o problema a Aliantei“. Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a replicat dur, mentionand ca atitudinea PD este una neamicala iar Stolojan este „un personaj rasuflat care ar trebui sa-si vada de batranete“. Pe de alta parte, Ludovic Orban a atras atentia ca PNL ar trebui sa se pregateasca pentru un eventual „destin in opozitie“.

Platformistii, aflati la Timisoara, au aruncat sageti otravite catre PNL, precizand ca ar dori fuziunea cu acest partid dar fara „echipa petroliberala“ a lui Tariceanu.

Democratii nu se dezlipesc de marca Basescu si recunosc ca notorietatea presedintelui i-a ajutat sa creasca in sondaje. Liderul PD Emil Boc le-a reprosat liberalilor ca i-a ironizat deseori pe democrati cerandu-le sa se delimiteze de Basescu, dar ca niste soldati disciplinati ei au rabdat t oate criticile doar de dragul de a duce mai departe guvernarea. Boc i-a mai atentionat pe liberali sa-si rezolve problemele interne si le-a spus ca PD va colabora strans cu disidentii din PNL pe care-i considera ca fiind de-ai casei, in Alianta DA.

Democratii veniti sambata la Consiliul National nu au ratat ocazia de a-l ridica in slavi pe seful statului si de a le reaminti liberalilor ca se afla la guvernare doar pentru ca Traian Basescu a castigat alegerile. „Partenerii nostri din PNL ne-au atacat uneori si ne-au cerut sa ne delimitam de presedinte, ne-au ironizat sau chiar ne-au atacat deschis. Am preferat sa tacem si sa rabdam, desi ne-a fost greu.... doar pentru ca am dorit ca promisiunile Aliantei sa fie duse la bun sfarsit“, a spus Emil Boc, cunoscut si ca Traian Boc pentru nemasurata lui supunere fata de seful suprem de la Cotroceni.

Emil, zis Traian
Dupa ce luna trecuta ministrul integrarii Anca Boagiu a combinat numele fostului cu al actualului sef PD, si Vasile Blaga a recidivat cu aceeasi remarca, pe care a comis-o mai mult intentionat, adresandu-se presedintelui PD tot cu formula Traian Boc. Mai in gluma mai in serios, Blaga a explicat ulterior ca se uita la colega sa Anca Boagiu si i-a venit in minte remarca acesteia, pe care a preluat-o si el automat mai ales ca Emil nu iese din ideile lui Traian.

PD, marca Basescu
Boc si-a laudat partidul ca a ajuns cel mai tare in sondaje si datorita „marcii de succes“ Traian Basescu. „Imaginea PD este strans legata de performanta politica a presedintelui Basescu. PD considera ca este oportuna continuitatea proiectelor stabilite cu Traian Basescu atata vreme cat presedintele ramane angrenat in angajamentele Aliantei“, a spus Boc, facand apel la colegi sa realizeze din PD un partid puternic care sa-l sustina pe Basescu la alegerile din 2009.

Colaborare cu disidentii din PNL
Pentru democrati, disidentii din PNL fac parte din familia Aliantei si nu vor trece cu vederea forta lor parlamentara. „Initiatorii platformei nu mai sunt acum o problema a PNL, ci a Aliantei, iar PD este deschis oricarei colaborari cu PLD“, si-a anuntat Boc colegii din Consiliul National. El a precizat ca „PD nu va bate la usa PSD“ pentru a cere sprijin in Parlament, ci se va baza pe voturile platformistilor pe care trebuie sa-i aiba de aceeasi parte a baricadei impotriva principalului partid de opozitie si angrenati in proiectele Aliantei. Liderul PD s-a ferit sa faca referiri la opozitie spunand doar ca „ei (cei din opozitie-n.r ) sunt prea mici“.

Consultare PD-PLD
Liderii PD urmeaza sa se intalneasca astazi cu platformistii. Potrivit unor surse din PD, citate de Mediafax, colaborarea oficiala dintre PD si PLD depinde si de inregistrarea PLD la tribunal. Nu este exclus ca PD sa ajute PLD candidand pe liste comune pentru alegerile europarlamentare. Pe de alta parte, Boc a declarat de la tribuna CNC ca democratii nu au decis daca sa mearga la PE cu liberalii lui Tariceanu pe lista sau singuri.

Anticipatele si demisia premierului
Boc a reluat iar teza anticipatelor si „cat de bine era daca le faceam in 2005“. Liderul PD a avansat din nou ideea demisiei premierului ca motiv de declansare a anticipatelor, democratii aplaudand la scena deschisa perspectiva plecarii lui Tariceanu. „Daca la unmoment dat se va crea contextul politic al alegerilor anticipate, PD, prin ceea ce a facut, sa poata veni in fata romanilor si sa aiba pretentia sa ceara sa formeze, singur sau impreuna cu altcineva, un nou guvern“.

Blonda de la PD
Blonda de la Golden Blitz, fosta consiliera de la Cotroceni, Elena Gabriela Udrea,
s-a recomandat acum ca fiind „blonda de la PD“ si chiar cu aceasta formula si-a inceput discursul. Ea a spus ca desi proaspat intrata in arena politica si-a dat seama ca lupta este grea daca nu ai o echipa puternica asa cum este la PD. Udrea a vorbit despre „PNL- aripa Tariceanu“ care ar fi dat mana cu PSD sau PC pentru a-si trece prin Parlament viitorul ministru al economiei.

Noi secretari executivi
Au mai primit cate un mandat de secretar executiv Mircea Toader, secretar de stat in MAI, Marius Rogin, Dorin Florea, Dan Carlan, deputatul Costica Canacheu, Catalin Marinescu; Dumitru Moinescu, Corin Lunganu, toti fiind validati cu peste 450 de voturi din 790. Au primit sub 100 de voturi senatorul PD Maria Petre, deputatul Anca Constantinescu, dar si sotul Laviniei Sandru, Darius Valcov, primar de Slatina.

Izolati, dar puternici
Intr-un discurs patetic, strangulat si inlacrimat, deputatul PD Ioan Oltean si-a amintit de vremurile trecute cum a simtit „pe propria piele talpa PSD-ului care voia sa ne cotropeasca“. Primarul sectorului 3, vicepresedintele Liviu Negoita, a recunoscut ca PD este tot mai izolat pe scena politica si a gasit si explicatii: „ Noi suntem criticati si de pesedisti, si de solutia imorala- PC, si de liberalii care au sponsorizat PSD-ul in campanie si care acum se agata de putere... Ne asumam riscul de a fi izolati pentru ca nu ne-am asociat cu PC, nu ne mai cheama si Felix, noi suntem doar Partidul Democrat“, a spus Negoita, aratand ca democratii trebuie sa ramana prietenii lor insisi.

Ludovic Orban vede deja PNL in Opozitie
PNL se arata tot mai agresiv la adresa noului partid anuntat de Stolojan. Tot la fel de iritati sunt liberalii si de parteneri de Alianta, PD, care au anuntat deja ca vor colabora cu PLD. Totodata, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a lasat deoparte diplomatia care il caracterizeaza si a precizat ca Stolojan este un personaj rasuflat care ar trebui sa-si vada de batranetile lui. Mai mult, Tariceanu a mentionat ca a propus democratilor anticipatele, dar acestia nu au fost de acord. Pe de alta parte, cea mai surprinzatoare declaratie liberala din acest week-end este cea a lui Ludovic Orban care a spus ca PNL trebuie sa fie pregatit sa intre in Opozitie.

Liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a invocat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Congresul CSL Bucuresti, posibila trecere a PNL in opozitie, spunand ca liberalii trebuie sa isi asume „destinul“ de partid al opozitiei in conditiile in care PD va incerca sa inlocuiasca PNL cu PLD in Alianta D.A. El a adaugat ca, in plus, „Basescu nu doarme linistit noaptea, cat timp Tariceanu este premier“. In ceea ce priveste PD, Orban a spus ca este „anormal“ ca formatiunea condusa de Emil Boc sa anunte ca doreste sa colaboreze cu PLD, cu toate ca acest partid nu a fost inregistrat la tribunal. Orban le-a mai spus studentilor liberali bucuresteni ca partidul nou infiintat de Theodor Stolojan seamana cu formatiunea lui Vladimir Jirinovski din Rusia. „Securitatea romaneasca, care n-a murit, a pus la cale de-un partid, PLD“, a declarat liderul liberalilor bucuresteni. Potrivit acestuia, aceasta formatiune „este atat de transparenta incat prin ea se vede Cotroceniul“. In opinia sa, Traian Basescu, in loc sa „imbratiseze“ sistemele democratice din Occident, adopta „modelul Nazarbayev“, presedintele Kazakhstanului.

Tariceanu: Am propus alegeri anticipate, dar PD a refuzat
Liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, invitat intr-o emisiune televizata, tot la sfarsitul saptamanii trecute, a atacat mai dur ca de obicei PD si nou formatul PLD al lui Theodor Stolojan. Tariceanu a declarat ca a propus, acum doua saptamani, organizarea alegerilor anticipate, ca varianta in cazul unei neintelegeri in repartizarea posturilor lasate vacante de PC, dar ca PD a respins ideea si a cerut o formula de stabilitate politica. Liderul liberal a negat ca el sau PNL ar fi conditionat organizarea alegerilor anticipate de o eventuala nominalizare a persoanei care sa ocupe postul de prim-ministru dupa acest scrutin. In opinia premierului, in prezent, nu se poate discuta de o criza politica in adevaratul sens al cuvantului, in conditiile in care Executivul, Parlamentul si celelalte institutii publice functioneaza, iar iesirea de la guvernare a PC nu a putut zdruncina coalitia. Tariceanu a reluat totodata ideea introducerii votului uninominal, afirmand ca ar dori ca la viitoarele alegeri sa fie promovata o noua formula electorala.

Vreau sa fiu din nou presedinte!
Tariceanu a continuat si atacurile la Stolojan.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.