Acum cativa ani frecventam o carciuma de pe langa Cismigiu, unde nimeni nu era ceea ce parea sa fie. Omul care spala buda spunea ca e de fapt avocat. Tiganul care dadea tot timpul in pacanele pretindea ca e machedon si var cu Gigi Becali. Mircica, un

Acum cativa ani frecventam o carciuma de pe langa Cismigiu, unde nimeni nu era ceea ce parea sa fie. Omul care spala buda spunea ca e de fapt avocat. Tiganul care dadea tot timpul in pacanele pretindea ca e machedon si var cu Gigi Becali. Mircica, un tip care facea figuratie prin spoturi publicitare, zicea ca e de fapt un mare regizor si Kosta Gavras i-a furat ideile, luand prin efractie un Oscar pe chestia asta.

Mediul de acolo te facea sa fantazezi. Atunci cand din intamplare aparea un personaj nou primea imediat o alta identitate. Un prieten de-al meu, electromecanic la RomTelecom, dupa ce a baut vreo trei beri, a fost perceput ca inginer specialist in IT si pe chestia asta a inceput sa vorbeasca despre pixeli si hard-disk-uri. Florareasa ""Mami"", care incerca sa vare pe gat consumatorilor un trandafir ofilit pe motiv ca ""trea€™ sa te ierte nevasta-ta, ca te imbeti ca un porc"" a fost categorisita drept politist sub acoperire. La toata confuzia asta generalizata contribuia din plin chelnerul Fanel, un tip la vreo 50 de ani, surd bocna. El simtea nevoia sa faca lungi conversatii cu clientii si intelegea intotdeauna altceva.

Domnua€™ pictor

De cand am intrat prima oara la ""A patra dimensiune"", Fanel m-a interogat cu ce ma ocup. Am incercat sa-i zic ca sunt ziarist, ba chiar am urlat numele ziarului la care ma produceam. El, dupa ce m-a scanat o perioada, a tras concluzia ca trebuie sa fiu pictor. Dupa ce am socializat si cu alti oameni de acolo, in ciuda explicatiilor mele, tot pictor am ramas. Falsul machedon chiar mi-a propus sa-i zugravesc acasa, pe un perete, un ""car cu boi, de ala, Grigorescu"". Am ratat afacerea abia dupa ce i-am spus ca eu pictez doar abstract. Eram multumit cu noua mea identitate, intrasem in joc, ba chiar vorbeam despre expozitiile mele personale si vernisajul pe care o sa-l am in scurt timp tocmai la Bruxelles.

Universitara

Intr-o seara, in timp ce povesteam despre cum se bat pe operele mele diversi miliardari, a aparut un personaj nou. A intrat o femeie la vreo treizeci si ceva de ani, cu ochelari. S-a asezat la o masa de langa geam si a cerut un vermut. Fanel i-a adus o bere. A incercat
sa-i spuna ca voia altceva, dar operatiunea nu a avut nici o finalitate. Galant, m-am ridicat si i-am spus: ""Doamna, e surd, va obositi degeaba! Cel mai bine ar fi sa mergeti la bar si sa-i aratati ce vreti!"". Asa am intrat in vorba cu doamna. S-a recomandat drept Rodica Gaman. In scurt timp eram asezat la masa ei si ii spuneam cum devine cu identitatile schimbate. I-am explicat ca nu-s pictor. Ea mi-a marturisit ca e asistenta universitara la Litere, ca-si da doctoratul cu Manolescu si se specializeaza in literatura romana interbelica. Am inceput sa vorbim despre Gib Mihaescu si Camil Petrescu, despre erotism in romanele romanesti din anii a€™30 ai secolului trecut. I-am mai luat o suta de vermut si am inceput sa o mangai pe picioare. Parea ""autentica"". Stia multe, cunostea diversi profesori de la Litere si se vedea ca are lecturi solide. Credeam ca am distrus blestemul carciumii si am dat peste cineva care nu are personalitate dubla. De bucurie am invitat-o la mine acasa.

Banii

A fost o seara minunata. Presupusa Rodica era romantica, m-a rugat sa aprind lumanarele si betisoare parfumate. A gasit la mine niste CD-uri cu muzica simfonica, pe care le-a pus imediat. Preludiul a constat in sarutari si discutii despre Hortensia Papadat-Bengescu. In timp ce faceam amor a gangurit in frantuzeste. In cele patru pauze postcoitale am trecut pe rand pe la scenele erotice din opera lui Rebreanu, cartea ""Sunt soldat si calaret"" de Neagu Radulescu, fronda lui Geo Bogza, actul sexual la suprarealisti. Pana la urma am adormit bustean. De dimineata eu m-am trezit destul de tarziu si ea ma astepta cu cafeaua facuta si cu sandvisuri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.