Bunatatile facute de gospodinele satului buzoian reduc la minimum frustrarile culinare ale postului. Am ajuns la tara de cateva zile si tocmai in perioada postului. E drept ca nu pot sa spun ca mor de foame si nici n-am mancat aceleasi bucate m

Bunatatile facute de gospodinele satului buzoian reduc la minimum frustrarile culinare ale postului.

Am ajuns la tara de cateva zile si tocmai in perioada postului. E drept ca nu pot sa spun ca mor de foame si nici n-am mancat aceleasi bucate mai multe zile la rand, dar, dupa ciorba de varza si zarzavat, dupa varza cu rosii si ceapa, dupa tocanita de cartofi taiati in patru, cu multa ceapa si bulion, parca as fi vrut ceva dulce. Mi-am facut curaj si i-am zis verisoarei Tanta ca tare as vrea sa faca niste gogosi asa cum stie ea, dara€¦ de post! ""Da, facem si gogosi de post!"", a zis ea si a disparut zambind. Mi-am adus aminte de ce zambea.

RASFAT. Cu cinci luni in urma am trecut pe la ea la sfarsit de saptamana, in doua zile ne-a rasfatat cu tot felul de bunatati. In sambata aia, patru oameni in toata firea, la taclale, cu ceva tuica si vin am dovedit un lighean plin cu gogosi! Un lighean! Dar cine nu stie cum sunt gogosile Tantei e normal sa se minuneze. De-aia zambea Tanta. Stie ea ce stie. Nici n-am scapat bine de amintirea vechilor gogosi, ca Tanta s-a si infiintat carand un lighean mare, in care pusese o punga cu zahar, o sticla cu ulei si cele ce-i mai trebuia pentru gogosi.

SURPRIZA. A pus totul in ordine, asa cum obisnuieste ea, si a inceput. Ea executa, explica, arata. Eu, atenta, urmaream fiecare miscare si bagam la cap, turnam lichidul atunci cand imi spunea ea, ca sa fac si eu gogosi (zise si ""minciuni"") cu alta ocazie. Abia acum, cand framantatul s-a terminat si a dat coca la crescut, am simtit un miros ciudat, cunoscut, dar neintalnit din copilarie. Credeam ca ma insel. Intreb a ce miroase si Tanta, mustacind, imi zise: ""Parca spuneai ca-ti place gutuia intr-un fel"". Nu-mi venea sa cred! Tanta, ca de fiecare data, imi facea o surpriza minunata! Am inspirat adanc, sa-mi patrunda in toti porii mirosul acela divin de gutuie coapta, miros pe care nu-l mai intalnisem din copilarie. Dar gustula€¦ Ce minune! Cu miere, cu sirop de zahar, e o delicatesa! Dar alaturi de gogosia€¦ o vorba buna, un suflet curat, o Tanta cu maini vrajite!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.