Municipalitatea era pe punctul de a da o „teapa“ de milioane de euro pentru achizitionarea unui monument istoric pe care inca se mai bat fostii chiriasi cu actualii proprietari. Consilierii generali ai Capitalei s-au opus tranzactiei pan

Municipalitatea era pe punctul de a da o „teapa“ de milioane de euro pentru achizitionarea unui monument istoric pe care inca se mai bat fostii chiriasi cu actualii proprietari. Consilierii generali ai Capitalei s-au opus tranzactiei pana la clarificarea statutului juridic al cladirii

Desi primarul general Adriean Videanu afirmase ca municipalitatea intentioneaza sa preia peste o suta de monumente istorice din Bucuresti pentru a le reda valoarea culturala prin reabilitare, superficialitatea cu care comisiile de specialitate analizeaza fiecare dosar de preluare in administrare a cladirilor si statuilor a pus bete in roate proiectului de achizitionare a Casei Bucur. Consilierii generali s-au opus cumpararii imobilului din cauza litigiilor existente pe rolul instantelor intre fostii chiriasi si actualii proprietari in legatura cu investitiile realizate de primii, care acum au fost trecute, ilegal, in proprietatea celor din urma in baza Legii 10 din 2001. In plus, consilierii au reclamat lipsa de transparenta a Comisiei de analiza a solicitarilor privind exercitarea dreptului de preemtiu ne din Primarie, care nu a facut publice rezultatele raportului intocmit de aceasta in data de 14 noiembrie 2006, cu prilejul negocierii pretului de cumparare a cladirii, potrivit caruia tranzactia ar trebui amanata pana la solutionarea litigiilor dintre proprietari si fostii detinatori ai imobilului. Daca proiectul trecea de Consiliul General, Primaria urma sa aloce 3,8 milioane euro pentru achizitie, desi actualul proprietar solicitase initial 4,8 milioane euro.

„Nu inteleg de ce trebuie sa cumparam noi acest imobil, cand cel mai bine ar trebui sa ramana in proprietatea celui care l-a revendicat, ca de-aia l-a revendicat, nu ca sa-l revanda. Cele 4,7 milioane euro (3,8 milioane, conform negocierilor finale - n.n.), pe care municipalitatea vrea sa le dea pe acest imobil, nu se justifica pentru ca, in momentul in care vom cumpara aceasta cladire si o vom da pe mana angajatilor, acestia o sa inceapa sa o zgarie, sa sparga geamuri si nu va mai fi un administrator diligent care sa aiba grija de aceasta cladire“, a amendat consilierul PSD Doru Giugula proiectul initiat de primarul general, care prevedea gazduirea viitorului Oficiu de Turism al Bucurestiului.

Chiar daca este protejata de legislatia specifica monumentelor istorice, Casa Bucur a obtinut acest statut abia in 2004, data la care aici functionau un cazinou si un restaurant construite de fostii chiriasi, societatea Alfa El Bucur SRL, proprietate a Alfa El USA. Istoricul cladirii este extrem de palpitant, intrucat Casa Bucur a trecut, de-a lungul anilor, prin mainile multor proprietari. Dupa ce a fost ridicata in 1914, nationalizata in 1950, cladirea a fost trecuta ilegal in administrarea IAPL Alunis si inchiriata, la inceputul anilor '90, firmei Alfa El Bucur SRL, care a ridicat un cazinou.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.