Ecstasy ataca creierul. Inca de la prima doza. Cercetatorii olandezi au descoperit ca acest stupefiant provoaca leziuni cerebrale ireversibile. Ecstasy, supranumit si ""drog party"" sau ""drog de discoteca"", reprezinta o tentatie mai ales pent

Ecstasy ataca creierul. Inca de la prima doza. Cercetatorii olandezi au descoperit ca acest stupefiant provoaca leziuni cerebrale ireversibile.

Ecstasy, supranumit si ""drog party"" sau ""drog de discoteca"", reprezinta o tentatie mai ales pentru tinerii care vor sa incerce senzatii tari la petreceri. Insa amatorii sunt avertizati ca isi pun in pericol creierul chiar daca iau o singura doza.

Dr. Maartje de Win, impreuna cu echipa sa de la Universitatea din Amsterdam, a aplicat o serie de teste psihologice unui grup de 188 de tineri voluntari care nu s-au atins niciodata de acest drog, dar isi doreau sa-l incerce. Testele au fost insotite si de investigatii de imagistica medicala pentru monitorizarea activitatii cerebrale.

Cercetatorii au comparat rezultatele primelor teste cu cele obtinute dupa ce tinerii au luat o pastila de ecstasy. Concluzia: ""Inca de la prima doza am observat incetinirea circulatiei sangvine in anumite zone ale creierului"", au avertizat autorii studiului. Mai grav este ca ei au constatat si ""leziuni ireversibile la nivelul structurii celulelor cerebrale"". Atentie, tulburari observate ca urmare a unei singure pastile de ecstasy. Va imaginati ce se intampla cu creierul celor care consuma frecvent acest drog. De exemplu, barbatul considerat cel mai mare consumator de ecstasy din lume sufera grave tulburari de memorie, iar muschii capului si ai gatului au devenit rigizi. Pacientul in varsta de 37 de ani, cunoscut ca domnul A., a luat 40.000 de pastile intre 21 si 30 de ani. In primii doi ani lua cinci tablete in fiecare week-end, iar in urmatorii trei ani doza a fost in medie de trei-cinci pastile pe zi. In ultimii patru ani, doza zilnica ajunsese la 25 de pastile de ecstasy. Domnul A. a renuntat la drog dupa ce a intrat in coma de cateva ori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.